Print Friendly, PDF & Email

Forord / Biografier

 Udvalgte artikler af Einstein

 Udvalgte artikler om Einstein

 Generelle sites

 Einstein Year 2005 sites

 Bøger m.m.


Forord

I år er det 100 år siden, at Albert Einstein publicerede artiklen Special Theory of Relativity: Emergence. I videnskabens verden fejres det med forskellige konferencer og events, og UNESCO har udnævnt 2005 til “World Year of Physics”. Navnet Albert Einstein kan ikke nævnes uden at relativitetsteorien og videnskab også nævnes, men det er ikke den videnskabelige Einstein der er grundlaget for denne personressource. Flere gange i løbet af Einsteins liv, gjorde han sig bemærket som et mennesker med en holdning til den verden han levede i, og det er baggrunden for denne linksamling. Websurfere som er interesserede i den videnskabelige side af Albert Einstein kan dog også finde flere gode ressourcer og artikler her.

Kort om Albert Einstein (1879-1955)

Albert Einstein blev født i Ulm (Tyskland) i 1879. Han blev en af 1900-tallets største tænkere og bragte flere banebrydende teorier på banen og blev tildelt Nobelprisen i 1921.

1905 var året, hvor Einstein første gang skrev formlen E = mc2, hvor E står for energi, m for masse og c for lysets hastighed. I løbet af de næste måneder producerede han afhandlinger om lyskvanter, om den fotoelektriske effekt, molekylære dimensioner, brownske bevægelser og lagde grunden til relativitetsteorien. Einsteins videnskabelige idéer var epokegørende og dannede grundlaget for atomfysikken.

Einstein var jøde, og efter at nazisterne havde beskylde ham for “jødisk fysik”, forlod han i 1933 Tyskland og emigrerede til USA.
I 1939 sendte Einstein et brev til præsident Franklin D. Roosevelt, hvor han opfordrede til, at USA udviklede en atombombe for at komme Nazi-Tyskland i forkøbet.
Efter 2. Verdenskrigs afslutning gik Einstein ind for atom-nedrustning og argumenterede for skabelsen af en Verdensregering.

Einstein så sig selv som pacifist og humanist. På hans gamle dage anså han sig desuden om socialist.

Sune Hundebøll. Februar 2005

Biografier

(Se også Tidslinjen på Modkraft.dk/Tidsskriftcentret om Albert Einstein, den 14. marts 1879).

Dansk
Albert Einstein (Wikipedia)
Einstein, Albert (Leksikon.org)
Albert Einstein (Den Store Danske)

Engelsk
Albert Einstein (Spartacus Educational)
Albert Einstein på Wikipedia
Einstein, Albert (1879-1955) (Encyclopedia of Marxism)
Albert Einstein – Biography (Nobelprize.org)
Person of the Century: Albert Einstein (The Time 100: The Most Important Person of the Century)

Tysk
Albert Einstein (Wikipedia)

Albert Einstein

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.