Forord

Danske sites og artikler

Appendix: Efter valget af Obama


DR Nyheder

Tema: USA valg 2008

Faktalink

Præsidentvalg i USA. Af Karina Søby Madsen (29. september 2008)
Betalingssite, som er gratis tilgængelig enten på dit lokale bibliotek eller på din hjemme-pc efter tilmelding på biblioteket (bl.a. for København, se her). Også tilgængelig på uddannelsesinstitutionernes SkoDa-net.

Information

‘Vores land er blevet et legetøj’. Interview med Noam Chomsky (25. oktober 2008)
“USA er underlagt handelsverdenen og der er ingen grundlæggende politisk forskel på republikanere og demokrater. Til gengæld er der stor forskel på, hvad den amerikanske befolkning og den amerikanske magtelite ønsker, siger den venstreliberale filosof Noam Chomsky, der mener, at den feterede demokratiske præsidentkandidat Barack Obama vil blive en karikatur af Clinton.”

Temaer: Valg i USA + Barack Obama

Kritisk Debat

Carl Pedersen: Den Fremmede (september 2008)
“Obama er naturligvis klar over, at Republikanerne vil forsøge at stemple ham som Den Fremmede ved at hentyde til hans race og hans ‘eksotiske’ baggrund. Ved et vælgermøde i august sagde han, at ‘ingen virkelig tror, at Bush og McCain har et reelt svar til de udfordringer, vi står over for, så hvad de vil forsøge er at gøre jer bange for mig. I ved, han er ikke patriotisk nok. Han har et mærkeligt navn. I ved, han ligner ikke de andre præsidenter på dollar-sedlerne. Han er en risiko’.”

Immanuel Wallerstein: Hvad kan han ændre? (april 2008)
“‘Change’ er afgjort mulig og kan potentielt også blive en meget positiv forandring. Det afhænger alt sammen langt mindre af Obama end af resten af os. Men Obama kan måske – kun måske – give os rum til, at subjektet ‘vi’ i ‘Ja, vi kan!’ kan presse ham og USA.”

Leksikon for det 21. århundrede

USA
Længere leksikal artikel med historie og statistisk.

Le Monde Diplomatique

Michael Klare: Hvem blir USAs framtidige fiende (oktober 2008)
“Hvilken utenrikspolitikk vil USA føre etter presidentvalget? Både John McCain og Barack Obama er enige om at amerikanske interesser i utlandet må forsvares. Retorikken deres er forskjellig, og de er uenige om metoder. Men finnes det likevel mer grunnleggende forskjeller mellom deres syn på USAs framtidige geopolitiske rolle?”

Det Ny Clarté

John Pilger: Obama – den amerikanske liberalismes sidste vals (26.10 2008)
“.. han er købt af den store kapital. Det er der ikke meget nyt ved. (..) Pilger erindrer hvordan han i sin tid dækkede Robert Kennedys præsidentvalgkamp. Hans konklusion er, at det progressive USA atter forrådes.”

Politiken

Tema: Valg i USA

Socialistisk Information

Bjarke Friborg: Kandidater til venstre for midten (19.09.08)
” Spørgsmålet om alternativer til Demokraterne og Republikanerne har altid delt vandene blandt USA’s socialister og venstreorienterede.”

Bjarke Friborg: Venstrefløjen og præsidentvalget (19.09.08)
“Kritisk støtte eller positiv opposition til demokraternes Barack Obama? USA’s socialister har altid stået i et dilemma i forhold til det reelt eksisterende to-partisystem.”

Malik Miah: Bag Obamas sejr (17.06.08)
“‘Amerika, dette er vores øjeblik’, erklærede Barack Obama den 3. juni efter at have vundet tilstrækkeligt med delegerede for at blive nomineret som præsidentkandidat for det Demokratiske Parti … Det var en historisk dag. Det skal anerkendes, fordi den afspejler en ægte positiv samfundsforandring i USA.”

Socialistisk Arbejderavis

Lance Selfa: Er dette Bush-Reagan-æraens endeligt? (nr.277, 27. marts 2008)
“Lance Selfa, fra det amerikanske tidsskrift International Socialist Review, argumenterer for, hvorfor det amerikanske valg i 2008 potentielt kan blive det samme for Demokraterne, som 1980-valget var det for Republikanerne.”

Videnskab.dk

Sybille Hildebrandt: Stemmeoptælling i USA er upålidelig (29. oktober 2008)
“De elektroniske valgmaskiner, som amerikanerne skal afgive deres stemme på, er upålidelige og kan oven i købet være hackede. Det truer demokratiet, mener dansk it-ekspert.”

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.