Forord, værkfortegnelse og leksika,

Artikler på dansk

Artikler på engelsk

Bøger

Sites


Forord

Dimitrij Dmitrijevitj Sjostakovitj; født den 25. september 1906 i St. Petersburg (alternativ fødselsangivelsen: 12. september).
D. Sjostakovitj er en af de største symfonikere fra sidste århundrede. Han døde den 9. august 1975.

Dmitrij Sjostakovitj havde et anstrengt forhold til Stalin-regimet og to gange modtog han offentlig kritik i Pravda. Første gang i 1936 og igen i 1948.
I mange tilfælde ville en sådan kritik betydet døden eller et liv i en Gulag-lejr. Det skete ikke for Dmitrij Sjostakovitj og i offentligheden forblev han loyal over for det sovjetiske kommunistparti.

I 1947 indkaldte Stalin de to kendte sovjet-komponister D. Sjostakovitj og Sergej Prokof’ev til et kammeratlig samtale. Denne angstfyldte situation er rammen for teaterstykket Mesterklasse som i 2005 blev opført på Det ny Teater, København.

Efter hans død er det blevet debatteret, om Dmitrij Sjostakovitj var en intern dissident – eller en tro partikammerat. Denne debat tager blandt andet sin udgangspunkt i bogen Vidnesbyrd : Dmitrij Sjostakovitj’ Erindringer, fortalt til Solomon Valkon inden hans død i 1975 og smuglet ud af Sovjet.

I anledning af Dmitrij Sjostakovitjs 100-årsdag har Tidsskriftcentret.dk samlet en række links til artikler og sites på internettet, samt et udvalg af bøger som kan lånes via folkebiblioteket.

Blandt artiklerne er der medtaget nogle tekster af ældre dato, nogle af dem for deres saglige indhold, andre for at give et billede af Sjostakovitjs samtid.
Der er ikke links til anmeldelser af enkelte værker.

Sune Hundebøll
August 2006

Værkfortegnelse

sh site: Sjostakovitj : Opus-liste (dansk)

Soviet Composers: Compositions by Dmitri Shostakovich (engelsk)

Leksika-opslag

Den store danske: Dmitrij Sjostakovitj

Wikipedia: Dmitrij Sjostakovitj (dansk)

Wikipedia: Dmitri Shostakovich (engelsk)

shostakovitj.jpg

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.