1. maj 2014
1. maj 2014
Print Friendly, PDF & Email

Debat om aktionsformer første maj 2014 på Facebook, udtalelser, på Modkraft mv.


Disse links er tillæg til linksamlingen: Den 1. maj: Historie og tradition / May Day: History and tradition

En begivenhed blev opettet på Facebook den 9. april 2014, Overdøv Helle. Genindtage taletiden. (..) – fløjter, fest og farver i Fælledparken.(NB at det kræver tilmelding på Facebook for fuld adgang til siden. Facebook kan dog læses “udefra” uden at oprette profil).
Også i 2013 havde en larmedemo afbrudt Frank Jensens tale og kraftig forstyrret daværende SF-formand Annette Vilhelmsens tale. Se link til artikler og vidoer på Socialistisk Biblioteks Tidslinje 1. maj 2013

Den planlagte larme-demo 2014 fik stor opmærksomhed i medierne. Og markante udmeldinger fra Folketingspolitikere, inkl. Enhedslistens parlamentarikere (se Avisen.dk, 23.4. og Information.dk, 24.4.) og en enkelt lokalafdeling i København udtalte sig for aktionen (se Enhedslisten Amager Vests hjemmeside – ikke online)

Og en række – primært Enhedsliste-grupper på Facebook – blev fora for hidsig debat og udmeldinger. De største er de lukkede grupper Ø’erne og Stol på det røde Ø og Rødt Ø uden krav om medlemsskab.

Der blev også dannet en “modgruppe”, Nej tak til fløjtekoncert i Fælledparken 1. maj.


Indhold

Andre medier

Udtalelser mv.

Debatten på Modkraft


 

Andre medier:


 

Udtalelser mv.:


 

Debatten på Modkraft:

(i kronologisk rækkefølge):

 • Pibekoncert er 10.000 mil ude i hampen. Af Steen Gotlieb (Blog 23.4.14). “Bag fløjteaktionen gemmer sig både populisme og afmagt. Jeg kan kun tilslutte mig, når den planlagte aktion bliver fordømt for at være antidemokratisk i sit væsen.”
 • Pibekoncert er ikke udemokratisk. Af Emil Vatani (Kontradoxa, 24.4.14). “1. maj-aktionerne er en generobring af ytringsfriheden for dem, der rammes af regeringens sparepolitik.”
 • Enhedslisten og protesterne. Af Esben Bøgh Sørensen (Blog, 24.4.14). “Enhedslisten er (…) nærmere en mod- end en medspiller i de globale protester, der finder sted imod neoliberalismen og den politiske elite.”
 • Protestér mod Helle Thorning. Af Jørn Andersen (Blog, 24.4.14). “Lad os møde op med politiske skilte på dagen (..) hvor den politiske protest fylder så meget som muligt, men hvor vores mål ikke er at overdøve Thorning.” 
 • Politisk nærblidhed. Af Ole Sandberg (Blog, 25.4.14). “Hvordan kan man fremhæve de islandske fløjteprotester som det store forbillede, mens man fordømmer en fløjte-happening?”
 • Politisk aktivisme er et håndværk, hvor man skal kunne bruge hovedet … Af Knud Holst Nielsen (Blog, 27.4.14). “Indtil videre har fløjteaktivisternes initiativ haft den stik modsatte effekt af det, de angiveligt tilstræber og tjent mere til at svække modstanderne mod den siddende regerings nyliberale politik.”
 • Absurd teater. Af Allan Nielsen (Blog, 27.4.14). “Systemet som helhed (vil) tage røven på os uanset hvem der har regeringsmagten og uanset om i blæser i fløjter til i bliver blå i hovedet. Intet vil ændre sig udover jeres ansigtskulør.”
 • 1. maj kompromis: Aktivister dropper fløjteprotest foran talerstol – fagbevægelsen holder næverne i ro. Af Rune Eltard-Sørensen (Nyheder, 29.4.14). Om aftalen mellem LO Hovedstaden og “Her er oprøret”.
 • Regeringens tæskehold. Af Ole Sandberg (Blog, 30.4.14). Groteske sammenligninger fra meningseliten – Hykleri i  holdningsland.
 • Fløjteaktivister: Vi blev voldeligt overfaldet i Fælledparken. Af Rune Eltard-Sørensen (Nyheder, 1.5.14). “Sådan skriver aktivistnetværket ’Her er oprøret’ … i en pressemeddelelese.”
 • En ubehagelig 1. maj. Af Leif Donbæk Thomsen (Blog, 2.5.14). “Det følgende er min egen stærkt personlige beretning og fortolkning af mine oplevelser ved 1. maj i går.”
 • Svar på tiltale – tanker om fløjteaktionen. Af Leif Donbæk Thomsen (Blog, 7.5.14). “… jeg [var] en af dem, der i mit partis telt skulle snakke med grædende 15 årige, der var blevet skubbet, slået, spyttet på og havde fået stjålet en rød fane.”
 •  Fløjter og fejltrin. Af Lassse Skou Lindstad (Blog, 18.5.14). Hvis jeg kunne ændre noget, så ville det ikke være selve aktionen, men indkaldelsen. Jeg ville specifikt have kaldt den noget andet, og lavet en mere bred opfordring …”
 • Strategiske fløjter i fælledparken. Af Erik Storrud (blog, 4. nov. 2014).  Strategisk kommunikativt perspektiv på fløjteaktionen imod statsministerens 1.maj-tale. Essay skrevet til eksamen i Kursus … “Eftersom vores ambition var at få kritik af Statsministeren til at blive til handling kan pressens fokus på splittelsen i Enhedslisten betragtes som en slags støj i kommunikationen.” 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.