Flygtninge på jernbaneskinner ... også i 1945 (kilde: http://www.silkeborgbunkermuseum.dk/Flygtninge.htm
Flygtninge på jernbaneskinner ... også i 1945 (kilde: http://www.silkeborgbunkermuseum.dk/Flygtninge.htm
Print Friendly, PDF & Email
 Mennesker i nød er ikke et nyt fænomen i Europa. I slutningen og efter Anden Verdenskrig, viste holdningerne i Danmark sig over for tyske flygtninge, tyske soldater på minerydninger, “tyskerpigerne” og i retsopgøret.

 

Forord

2015: Flygtningestrøm/menneske-tsunami osv. er ikke et nyt fænomen i Europa. Det største antal var i slutningen og efter Anden Verdenskrig, hvor politikeres, den danske befolknings og modstandsbevægelsens holdning blev udsat for test af mennesker i nød. Vi har samlet nogle eksempler på holdningerne til (nogle af) krigsafslutningens problemer.

De fleste danskeres – og modstandsbevægelsens – holdning til de tyske flygtninge i 1945 var, at de i første række var tyskere, og først derefter var folk på flugt og i nød.

Vi har samlet links om behandlingen af de tyske flygtninge – og prisen som flygtningene betalte. Af de 250.000 tyske flygtninge til Danmark døde i 1945 13.000, heraf 7.700 børn.

Holdning til tyske flygtninge i 1945, se det illegale Frit Danmark (april 1945, 2 s.): Parasitterne (pdf): “Det bør fra den enkelte danske borger til statens højeste myndigheder være en hovedregel, at enhver form for hjælp til de tyske flygtninge og de sårede tyske soldater kun ydes under direkte tvang og aldrig ved frivillig medvirken …”

Se om behandlingen af tyske flygtninge på linksamlingen på Tidslinjen 15. februar 1949 (som er datoen for afrejse for de sidste tyske flygtninge).

Men behandlingen af de tyske flygtninge var ikke den eneste “begivenhed” ved besættelsens afslutning, der var udtryk for en folkestemning – en stemning, som i dag heldigvis ikke er enerådende. (Se fx. emneordet flygtninge på den lukkede portal Modkraft for artikler, fotoreportager mm. om “Refugees are Welcome”-initiativet).

Men der er også andre historier om danskeres reaktion på krigens afslutning, som historien om anvendelse af tyske soldater til minerydnng, behandlingen af “tyskerpiger/tyskertøser” og selve det officielle retsopgør, med tilbagevirkende lovgivning og dødsstraffe.

Minerydningen

Om minerydningen langs Vestkysten. En kommende film fra Nordisk Film "Under sandet", instr. af Martin Zadvliet, handler om dette kapitel.
Om minerydningen langs Vestkysten. Nordisk Films “Under sandet”, instr. af Martin Zadvliet, handler om dette kapitel.

Landminerydningen på den jyske vestkyst, 1945-2012. Af John V. Jensen (Danmarkshistorien.dk, 16. juni 2017). Længere artikel.
Se også John V. Jensen: ‘I Danmarks Interesse’: Minerydningen på den jyske vestkyst 1945 (Fund og Forskning, bind 56, 2017, s.201-242). P.t. ikke online.

Historiker gør op med myte om minerydning i 1945. Af Morten Mikkelsen (Kristeligt Daglad, 11. februar 2018)
“… forestillingen om, at minerydningen var drevet af danskeres hævntørst over for purunge tyskere er forfejlet. Om tyskerne var krigsfanger under tvang er også diskutabelt.”

‘Forsvarer vi de værdier, vi er så bange for at miste?’ (Information.dk, 11. september 2015). Interview med instruktør Martin Zadvliet.
“2.000 helt unge tyske soldater blev efter Anden Verdenskrig tvunget til at rydde miner langs Vestkysten. Med livet som indsats. Den nye film ’Under sandet’ afdækker et uskønt stykke danmarkshistorie.”

Litteratur:

Morten Dürrs: Det skjulte kort (2012). Grafisk roman.

Helge Hagemann: Under tvang – Minerydningen ved den jyske vestkyst 1945 (Akademisk Forlag, 1998, 111 sider). Se anmeldelse af R. Hans Ammendrup (Militært Tidsskrift, nr.2, maj 1999, s.196-97).

Tyskerpiger

 

Ulovligt anholdte "tyskerpiger" vises frem.
Ulovligt anholdte “tyskerpiger” vises frem.

Litteratur om “tyskertøserne”:

Tyskerpiger – under besættelse og retsopgør (pdf). Af Henrik Dethlefsen (Historisk Tidsskrift, bind 16, række 4, nr. 1, 1995, s.227-229). Anmeldelse af Anette Warrings bog (Gyldendal, 1994, 260 sider).

Se også på Socialistisk Bibliotek:

Tidslinjen 15. februar 1949 om de tyske flygtningelejre i Danmark.

Links om retsopgøret og politiken efter Befrielsen: Besættelsen: begivenheder – Efter maj 1945
Linkssamlingen Besættelsen 1940-45 – og modstanden

Flygtningebørn i Oksbøllejren. Fra Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv
Flygtningebørn i Oksbøllejren. Fra Blåvandshuk Lokalhistoriske Arkiv
Tyske flygtninge indkvarteret nødtørftigt
Tyske flygtninge indkvarteret nødtørftigt
Tyske flygtninge madudlevering
Tyske flygtninge madudlevering

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.