Print Friendly, PDF & Email

Den spanske revolution og borgerkrig 1936-1939
17. juli er 70-årsdagen for den højre-opstand, som udløste den spanske revolution og borgerkrig. I den anledning har Tidsskriftcentret.dk lavet en emneliste med følgende indhold:
På dansk: Oversigtsartikler – Artikler – Bøger og pjecer – Bogoversigter – Bøger på svensk online. På engelsk: Oversigtsartikler – Sites – Artikler – Bøger og pjecer online – Film.

Marxistiske klassikere på dansk
Det omfattende Marxists Internet Archive har en Dansk afdeling med tekster af afdøde klassikere som Karl Marx og Friedrich Engels, Vladimir Lenin, Leon Trotsky, Rosa Luxemburg, Antonio Gramsci og John Reed. Dansk afdeling blev tidligere redigeret af sitet Marxisme Online, som udover ovennævnte udenlandske klassikere, også har tekster af Marie Nielsen og Børge Trolle, samt nyere oversatte tekster fra det britiske Socialist Workers Party, fx Tony Cliffs bog om Rosa Luxemburg. Nu har gruppen Socialistisk Standpunkt overtaget redaktionen af Dansk afdeling, og de har også lanceret et nyt site Marxistiske Klassikere. Dette site er p.t. noget mere opdateret end Dansk afdeling, fx ligger her 1. bind af Marx og Engels Kapitalen og deres Udvalgte Skrifter, lige som hele Trotskys Revolutionen forrådt. Og i tillæg forfattere fra deres egen politiske tendens (International Marxist Tendency).

Isaac Deutscher
Isaac Deutscher (1907-1967), polsk-jødisk marxist og historiker, mest kendt for sin monumentale Trotsky-biografi, som udkom i 3 bind 1952-1963 (The prophet armed, The prophet unarmed og The prophet outcast). Han fik fornyet aktualitet i 2004, da Verso genudgav værket, lige som Tariq Ali genoptrykte Isaac Deutschers Om den israelsk-arabiske krig i sin bog om Fundamentalismernes sammenstød (Informations Forlag, 2004). Tidsskriftcentret.dk lavede i foråret en personliste med biografier, sites, artikler af Isaac Deutscher, anmeldelser og debat.

Radical America
Socialistisk tidsskrift opstartet med baggrund i radikaliseringen af den amerikanske studenterorganisation Students for a Democratic Society (SDS) i 1967 af bl.a. historikeren Paul Buhle. Tidsskriftet havde bl.a. temanumre om radikal arbejderhistorie, fx arbejdskampe i 1930erne (vol. 6, nr. 6, 1972) og 1940erne (vol. 9, nr. 4-5, 1975) og i midten af 1970erne satte den radikale feminisme også sit præg på tidsskriftet. Det er nu lagt online 1967-1987. De enkelte numre ligger som pdf-filer, men der er mulighed for at skanne/browse på forfattere og titler. Læs mere om tidsskriftets historie på sitet.

Bjarne A. Frandsen. 25. juli 2006.
Trykt i Arbejderhistorie, nr. 2-3, august 2006.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.