Print Friendly, PDF & Email

1956
Tidsskriftet Politisk Revy kaldte i et temanummer 1956 for den kommunistiske bevægelses kriseår (nr.292, 23. juli 1976, 32 sider), og samtidig for det nye venstres fødsel.
Amiel and Melburn Trust har lagt to britiske tidsskrifter online:
Universities & Left Review (1957-1959) havde udgangspunkt i Suez-krisen i 1956 og var et marxistisk opgør med den dominerende reformistiske politik i Labour. Det første nummer havde bl.a. bidrag fra Isaac Deutscher, G.D.H. Cole og Eric Hobsbawm.
The New Reasoner [1957-1959] blev startet af John Saville and E.P. Thompson med baggrund i det britiske kommunistparti og var et begyndende opgør med stalinismen.
De to tidsskrifter forenede kræfterne i 1960 med udgivelsen af tidsskriftet New Left Review.
På samme site er tidsskriftet Marxism Today (1980-1991) også lagt online.
Der er mulighed for at “bladre” igennem de enkelte numre for inspiration, eller fuldtekstsøgning på forfatter og nøgleord mv. – se her sitets grundige “Search tips”.
Årbogen Socialist Register (omtalt i Arbejderhistorie, nr. 1, 2006) havde i 1976 et tema-nummer om 1956 and after (s. 1-140). Her er artikler om Khrustjevs hemmelige tale, arbejderråd i Budapest og krisen i det britiske kommunistpart og det nye venstre.
Det nye nummer af tidsskriftet International Socialism har temaet 1956 and the rebirth of socialism from below (nr. 112, autumn 2006, s. 77-162) med artikler om den ungarnske revolution, Suez-krisen og den arabiske nationalisme og det nye venstres fornyelse af marxismen.
Tidsskriftet har fået nyt site og hvert nummer er online med alle artikler og arkiv fra 1993.

Socialister om religion
Som en lille modvægt mod religionens renæssance i det offentlige rum har Tidsskriftcentret.dk lavet en materialesamling om socialisters forhold til religion. Emnelisten har klassiske og nyere tekster med marxistisk religionskritik, og mere historiske analyser af islam, kristendommen og jødedommen.

Robert Capa
Vi har tidligere (Arbejderhistorie, nr. 2-3, 2006) omtalt vores emneliste Den spanske revolution og borgerkrig 1936-1939. Nu er der, i forbindelse med Arbejdermuseets udstilling om Robert Capa, udarbejdet et tillæg, Om Capas fotografi ‘Faldende soldat’, hvor vi har samlet en god håndfuld links til biografier om Robert Capa, til hans mest kendte fotohistoriske værker – og selvfølgelig til fotoet fra netop den spanske borgerkrig med den faldende soldat.
I Nyt om Arbejdermuseet (nr. 3., okt.-dec. 2006) fortæller Vagn Buchmann Historien om Capa og Trotski : Da deres veje krydsede i København. Denne artikel er nu lagt online på Tidsskriftcentret.dk.

NB Ove Dahl og Søren Federspiels artikel: Den fortællende have (Arbejderhistorie, nr. 2, 1995) er også lagt online på vores emneliste om Socialister på Assistens Kirkegård.

Bjarne A. Frandsen. 25. oktober 2006.
Trykt i Arbejderhistorie, nr. 4, november 2006.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.