– Indledning

 Venstrefløjens George Orwell (The George Orwell of the Left)


Indledning

George Orwell (1903-1950) var en engelsk forfatter, socialist og antistalinist, bla. kendt for bøgerne Kammerat Napoleon (Animal Farm), 1984 og Hyldest til Catalonien. Fornylig er der kommet en dansk biografi og introduktion til hans forfatterskab: Toni Liversage: George Orwell: en introduktion (Gyldendal, 2000). Toni Liversage har også en kort artikel, “Mellem engagement og udtørring”, i tidsskriftet Salt (nr.1, marts 2000, s.18-20).

George Orwell har i mere end 50 år været omdiskuteret på venstrefløjen, hvad der ikke mindst skyldes både venstrefløjens egen svaghed over for Orwells kritik af den russiske revolutions udvikling og stalinismen i bogen Kammerat Napoleon og højrefløjens flittige brug af Orwell som antitotalitær orakel i den kolde krigs periode. Og da datidens antikommunister fortsætter i dette årtusinde som heksejagere mod “68-åndens totalitarisme”, er der stadig kamp om den politiske arv, som er udtrykt i Orwells bøger og liv.

Da der for et par år siden blev kendt, at Orwell til en bekendt i det britiske efterretningvæsen havde udleveret en privat liste over “kommunistiske medløbere” blev venstrefløjens defensive holdning til Orwell igen understreget.
På overfladen kan det se ud som et livs udvikling fra revolutionær socialist til kold krigs-kriger.
Denne problemstilling er fraværende hos Toni Liversage, men besvares i to nye udgivelser på engelsk – nævnt nedenfor.

Kampen mod højrefløjens forvrængninger, myter og fortielser om Orwells politiske standpunkter kan ikke løses alene ved at (gen)læse hans bøger i dansk oversættelse.
Derfor har vi lavet et udvalg af hovedsagelig engelsksprogede venstrefløjsanalyser, i form af tidsskriftartikler og Netsteder.
De fleste af tidsskrifterne – og Paul Flewers bog – kan bl.a. lånes på Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (Arbejdermuseet).
For bøger på dansk af og om Orwell, se Toni Liversages litteraturliste (bemærk, at ved en fejl er hans antistalinistiske bog om den spanske borgerkrig Hyldest til Catalonien (Gyldendal, 1975) ikke med her; men selvfølgelig med i bogen iøvrigt).
Det er denne bog, der er det litterære forlæg til Ken Loachs film Land & Freedom fra 1995, som vi har lavet en emneliste om: Ken Loachs film Land and Freedom (Modkraft Biblioteket)

Jørgen Lund & Bjane A. Frandsen
Oktober 2000. Revideret januar 2010 og januar 2017.

Introduction

In June 2003 for the George Orwell centenary we have added new articles and links to this webliography on The George Orwell of the Left.

First edition was made in year 2000 at the time of the publishing and debate around the books by Paul Flewers and John Newsinger.

New edition January 2010 and January 2017.

George Orwell

Print Friendly, PDF & Email
DEL

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.