"Ingen jul for borgerskabet" (fra Paris, december 2018). Med tak til "de gule veste" og røde franske (jule)hjerter.
Print Friendly, PDF & Email

Det bli’r jul hvert år. Derfor har vi en samling af links, som vi forandrer lidt hvert år. En samling af ideologisk modgift mod alle julens farer og fordærv: Links til artikler, sites, alternative julesange, -digte og -fortællinger, teater og film.


Indhold


Merry Crisis! Source: http://neohrakleio.blogspot.com/
Merry Crisis! Source: http://neohrakleio.blogspot.com/

 

 

Forord

Denne emneliste er samlet for at gå imod den religiøse og borgerlige jul, og for at vise, at der er skikke, traditioner og begivenheder forbundet med solhverv/jul, som har historie og betydning i dag. Der er nogle historiske begivenheder i forbindelse med julen og traditioner fra arbejderbevægelsen og venstrefløjen, der er værd at mindes og bruge igen og igen, også i december måned.
Forslag til link er velkomne.

Jørgen Lund
Påbegyndt december 2003

Se også på Socialistisk Bibliotek:


 

Artikler og sites på dansk/skandinavisk

Antifascistisk Forum: Kulturpolitisk Tidsskrift

 • Julen 2011 (pdf) (31 sider). Scroll ned.
  “I nærværende julenummer har redaktionen valgt at genoptrykke nogle klassiske indlæg og artikler af hedengangne kendte forfattere og debattører, hvis indhold har aktualitet også i dag.”:
  Jul i kolonihaven, af Dagmar Andreasen (side 8-10)
  Julen i Stuthoff, af Martin Nielsen (side 12-13)
  En anderledes julesang: “Højt fra varehusets gavl”, tekst af Maj El Baz (side 28)
  Jul i et muslims land [Gambia], af Lilli Rodeck (side 30-31)
 • En anderledes jul (pdf). Samlet og kommenteret af Anette Mørk (Julen 2013, side 22-23). “Astrid Bumensaadt (1901-2003) fortæller om jul 1944 i kz-lejren Ravensbruck.” Scroll ned.

 

Børn på jagt efter brænde i Frihavnen 1947
Børn på jagt efter brænde i Frihavnen 1947

Arbejdermuseet. Bibliotek & Arkiv

 • Jul på arbejdermuseet. Arrangementer 22. november – 30. december 2018. Med juleomvisninger i udstilling om 1950’erne, bl.a. gensyn med de populære juletræsfester, fattigmandskonfekt lavet på kartofler, og fortællingen om den hjemmelavede jul.
 • “Felice Navidades” – en julehilsen fra Pedro. Af Dorte Ellesøe Hansen (Arbejderhistoriske temaer; International solidaritet)
  “Smede- og maskinarbejderne på Hærens Laboratorium på Refshalevej i København modtog i december 1937 et noget specielt julekort …” (Se også linksamlingen Spanien 1936-1939: Borgerkrig og revolution / Spanish Civil War & Revolution (Socialistisk Bibliotek).

Art In Defence Of Humanism (AIDOH)

 • En anderledes jul: SLOK´OB´AL MUK´UL UTZ´INTAEL. Af Jens Galschiøt (Pressemeddelelse, 18. december 2003) [om opstillingen i 1999 foran landsbyen Acteal i Mexico af Skamstøtten/Pillars of Shame af Galschiøt i anledning af massakre på 45 indianere, der var forsamlet til julegudstjeneste 22. december 1997] “Det er samtidig en del af den danske billedhugger Galschiøts julegave til indianerne.”

Se fotos nedenfor, section Articles and websites in English, The Pillars Of Shame: in Mexico.

Jul Santa Cola
Jul Santa Cola

Babel

Julemanden. Af Ole Stig Andersen. (2. september 2004)
“Her fortælles nogle af de virkelige historier om Julemanden og hans forgængere”, og diverse kultur- historiske julerier.

Runeberg.org

Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede
Af Troels Lund. Bd. 1-14, Fjerde Udgave 1914-15. Illustreret Udgave.
VII Bog: Aarlige Feste: Jul (side 10-94) (Projekt Runeberg, skannet faksimili- og OCR-udgaver). Om folkeskikke og -fester ifm. jul og kirkens kamp for kristen julen.

Denstoredanske.dk – Gyldendals onlineleksikon

 • Jul. Af Iørn Piø og Jørgen Stenbæk.
  Leksikon-artikel med links og 12 underemner.
 • Juletraditioner. Af Susanne Nyegaard (11. december 1999, 24 s.)
  Indhold: Introduktion – Juletræet – Julemanden – Nisser – Andre juletraditioner.

Forskning.no

 • Eit julesamansurium. Av Siri Jeanette Pedersen (18. desember 2009). På nynorsk.
  “Vår tradisjonelle julefeiring har røter langt tilbake i tid. Kvifor
  feirar vi jula natt til 25. desember? Kvifor drikk vi juleøl? Kven er
  eigentleg nissen, og kvifor kjem han farande over himmelen i ein slede?”

Historie-online.dk

 • Tema: Jul
 • Hvorfor holder vi jul? Af Charlotte S H Jensen.
  “Der er mange grunde til, at vi holder jul, og at festen falder om vinteren. Julen er ældre end kristendommen og Jesus.”
Julefreden 1914
Julefreden 1914

Information

 • 5 topmoderne måder at holde jul (Moderne Tider, 12. december 2015, s.2-3). “Nogle (jule) er traditionelle, andre eksperimenterende, aktivistiske eller ligefrem politiske i den måde, de holder jul på. Her er nogle forskellige bud …” Kræver abonnement.
 • Striden om julemandens hjælper Sorte Piet. Af Alma Milthers (7. december 2013). “St. Nicolaas’ hjælper Sorte Piet er i år centrum for en ophedet racismedebat i Holland i den søde juletid. For er hans figur et grimt levn fra kolonitiden, eller kunne han faktisk tilpasses til det moderne multietniske samfund?” Kræver abonnement. Se også video: Fotoreportage van de intocht St.Nicolaas in Roosteren. From LOES-TV (Vimeo; 7:20 min.)
Julen er udansk - Illustration til artiklen nedenfor af Andre Leit/Mediefabrikken
Julen er udansk – Illustration til artiklen nedenfor af Andre Leit/Mediefabrikken
 • Rør blot ikke ved min gamle jul. Af Rasmus Bo Sørensen (12. december 2011)
  “Vores gamle danske jul er hverken særlig gammel eller særlig dansk. Men den er hamrende nostalgisk og udtrykker en kollektiv længsel efter en tid, som aldrig har været.” Kræver abonnement.
Internationale Socialisters Ungdoms Jul
Internationale Socialisters Ungdoms Jul

Internationale Socialisters Ungdom (ISU)

Coca Cola Santa Claus image from 1939 painted by Haddon Sundblom
Coca Cola Santa Claus image from 1939 painted by Haddon Sundblom

 

Julehulen.dk

Jyllands-Posten

 • Julefreden på Vestfronten 1914. Af Claus Bryld (Kronik, 28. december 2014). “Den store julefred med forbrødringen mellem fjender i ingenmandsland var enestående, men fik aldrig lov at gentage sig”
 • Niels Lyhnes juleaften. Af Jack Kornbeck (Kronik, 24. december 2001). “… gennemgang af dansk romanlitteraturs berømteste skildring af en juleaften. Nemlig Niels Lyhnes beskrevet i I. P Jacobsens roman ‘Niels Lyhne’, der blev en ateismens bibel.”

Det Kongelige Bibliotek

 • De Juleløses Jul (pdf). Af Martin Dyrbye (Magasin, nr.3, 1995, side 27-46)
  “Kort før julen 1911 foreslog Anker Kirkeby i Politiken, at læserne og bladet sammen skulle skabe en julefest for de såkaldte ‘Juleløse’.” Se også julesangen: De Juleløses Jul af Hans Scherfig og Vagn Kaastrup, under sektionen Alternative julesange.

Kritisk Portal

Hele verdens julemand. Af Anne-Marie Steen Petersen og Henning Prins (Kritisk Portal, u.å.).  “Tag med på en rejse 1700 år tilbage i tiden og mød den mand, der blev hele verdens julemand”. Uddrag af bogen “På sporet af Julemanden” (Gyldendal, 2001).

Leksikon for det 21. århundrede

 • Tradition. Af Tore Lindholm.
  “Tradition – ordet betyder at overlevere, videregive – forbinder man gerne med noget gammelt, som stadig holdes i hævd – som f.eks. fejringen af julen …”

Litteratursiden.dk


Andre sider af julen - på Amager ved demo 12.12.09). Men Danmarkshistoriens største masseanholdelse kendte Københavns Byret i december 2010 ulovlig, se artiklen: Masseanholdelse i strid med menneskerettigheder. Foto: Asger Ladefoged/Monsun
Andre sider af julen – på Amager ved demo 12.12.09. Men Danmarkshistoriens største masseanholdelse kendte Københavns Byret i december 2010 ulovlig, se artiklen: Masseanholdelse i strid med menneskerettigheder. Foto: Asger Ladefoged/Monsun

 

Modkraft.dk: Progresssiv portal

 • Julen har aldrig været mere eventyrlig. Af Charlotte Lund (Blog, 19. december 2016)
  “De største juleeventyr handler om ulighed, fattigdom og godgørenhed …” Om juleeventyr hos Dickens, H.C. Andersen og Krohn (“Peter Jul”) – og kontanthjælpsloftet.
 • Hvornår er det jul i Afrika? Af Peter Kenworthy (Kontradoxa, 28. november 2014) “Julesangen »Do They Know It’s Chrismas«, ser i dag fylder 30 år, er et skoleeksempel på et overfladisk og paternalistiske syn på Afrika og afrikanere.”
 • How the Muslim stole Christmas. Af Farhiya Khalid (Blog, 7. november 2012)
  “Når u-integrerbare muslimer bryder forventningens billede og bruger lokaldemokratiet (i en boligforening i Kokkedal), så underminerer de ‘de danske traditioner’.”
 • Must-gives and -haves. Af Camilla Tved & Lotte Knold (Queerkraft, 18. december 2011)
  “Har du endnu ikke styr på julegaverne? Fortvivl ikke, for her har du QueerKrafts komplet subjektive liste over bøger du bør give dig selv eller andre i julegave.”
 • Bidrag til kritik af julesangskatten. Af Kasper Bjering Søby Jensen (Blog, 18. december 2011)
  “… mit eget forsøg på en marxistisk analyse af den danske julesangskat… Konklusion: Jeg kan kun finde én progressiv dansk julesang!”
 • Julen har englelyd (Modkultur, 22. december 2010)
  “Kim Ingemann har fundet nisseløjer i sneen og på YouTube.com, så julens skønne sangskat præsenteres her til glæde og oplysning i en mørk tid.”
 • Så fuckede julemanden endelig tilbage til nisseland. Af Mikkeline Gudmand-Høyer (Blog, 20. december 2010)
  Er det bare en latterlig småborgelig kapitalistisk fascistisk religiøsfanatisk tvungen tradition eller hvad?
 • Derfor jul! Af Kasper Bjering Jensen (Blog, 21. december 2010)
  “Næste gang nogen spørger dig, hvorfor vi fejrer jul, så giv dem et videnskabeligt-materialistisk svar.”
Jul? Fordi Jordens akse hælder 23,5º i forhold til vinkelret på dens baneplan.
Jul? Fordi Jordens akse hælder 23,5º i forhold til vinkelret på dens baneplan.

Nationalmuseet

Ny Viden/Syddansk Universitet

 • Julefred under krig hører fortiden til (nr.10, december 2015/januar 2016, s.16-18). Interview med Niels Arne Sørensen.
  “Den spontane julefred der opstod blandt soldaterne i Vestfrontens skyttegrave under 1. Verdenskrig – i 1914 og 15 – ville være en umulighed i dag.”

Politiken

Religion.dk

 • Jul – fra hedenske skikke til kristen højtid. Af Eigil Bargfeldt (13. december 2013)
  “Oprindeligt hænger ordet ‘jul’ sammen med en fejring og markering omkring vintersolhverv af afslutningen på det forgangne år og håbet for frugtbarheden i det kommende.”
 • Julen fører de hedenske traditioner videre. Af Eigil Bargfeldt (17. december 2010)
  “For nogle er julen en fejring af Jesu fødsel. Men julen er faktisk en gammel, traditionsrig skik, som kan spores helt tilbage til førkristen, hedensk tid.”

 

Socialistisk Ungdomsfront / Rebel

Fra alle dem til alle os [Julehilsner i et klasseperspektiv] fra Socialistisk Ungdomsfront i Århus.

 • Jul igen igen…julfarvehjerteirfan.gif
  Download af mønstre (hammer & segl eller stjerne) til julehjerter. Fra Rebel Online.

Se også siden Alternative julesange og -digte i denne emneliste.

 

 

Videnskab.dk

 • Tema: Jul
 • Julekalenderens historie afspejler velfærdssamfundets. Af Anne Ringgaard (1. december 2018)
  “Strikkede kalendere og træsko med gaver til artige børn er med tiden blevet til chokoladekalendere og daglige nissepakker.”
 • Sådan så juletræet ud for 200 år siden. Af Sedsel Brøndum Lange (24. december 2016)
  “Det første københavnske juletræ blev tændt i 1811 … Lær mere om juletræets historie her.”
 • Julequiz 2016: Test din viden om jul. Af Charlotte Mærsk Pank (9. december 2016)
  “Du kan finde alle svarene til quizzen under ‘Du kan finde svaret på Videnskab.dk her’ i selve quizzen.”
Jul i Jerusalem
Jul i Jerusalem
 • Hvor store er nisser? Af Lise Brix (12. december 2013)
  “Det er højtid for nisser i øjeblikket, men hvor store er de hueklædte væsener egentlig, vil en læser gerne vide. Svaret bringer os på en rejse tilbage gennem nissernes historie.”
 • Hvor er beviset for, at Jesus har levet? Af Kristian Sjøgren (20. december 2012)
  “I denne tid fejrer vi, at Jesus blev født. Men hvilke beviser er der overhovedet for, at han levede, vil en læser gerne vide. Vi kigger de historiske kilder igennem.”
 • Ligner muslimernes Eid den kristne jul? Af Anne Ringgaard (17. august 2012)
  “Forskellene er til at få øje på, men er der også ligheder mellem muslimernes Eid og de kristnes jul?”
 • Betlehem fejrer jul i skyggen fra muren. Af Martin Ledstrup (21. december 2011)
  “Den største juleudfordring for de kristne i Jesu fødeby er ikke, at byen har et flertal af muslimer. Det, der har forandret julen mest for Betlehem, er den israelske sikkerhedsmur.”
 • Julelege var en synd. Af Kristian Sjøgren (8. december 2011)
  “… staten og kirken havde svært ved at styre folkets traditioner, og kampen om julelegene rasede i 300 år.”
 • Julekalendere ville opbygge vores danske identitet. Af Niels Ebdrup (6. december 2011).
  “00’ernes julekalendere handlede om national identitet. For eksempel gjorde den populære ’Jesus og Josefine’ kristendommen til noget særligt dansk – men det holder ikke, mener lektor i teologi.”
 • 1800-tallets borgerskab skabte julenissen. Af Magnus Brandt Tingstrøm (3. december 2009)
  “De danske kunstnere skabte med juletræet og gaverne en hel julemytologi med julenisserne som de små borgerlige husguder.”
Rasmus - Illustration: Herluf Jensenius i Peters Jul (1947-udgaven).
Rasmus – Illustration: Herluf Jensenius i Peters Jul (1947-udgaven).

Wikipedia, den frie encycklopædi


Alternative julesange, -digte og fortællinger


2008jul.jpg

Danske

Hvem var de tre vise mænd? (Religion.dk) Her: Bakunin, Karl Marx, Che Guevara)

Alternative julesange (Socialistisk Ungdomsfront, 23. december 2003) (på gammelt Rebel-site). Åbnes som rtf-fil.
Indhold: Svane i stormagasinet – Julevise – Sikke voldsom en butiksalarm – Fred på jord (Tekst: Rudolf Nielsen, 1928; mel.: Jon A. Corell) – Højt fra varehusets gavl – Moderne dansk julestemning (tekst af Maj El Baz).

Bidrag til kritik af julesangskatten. Af Kasper Bjering Søby Jensen (Modkraft.dk/Blog, 18. december 2011)
“… mit eget forsøg på en marxistisk analyse af den danske julesangskat … Konklusion: Jeg kan kun finde én progressiv dansk julesang!”

Julehistorien. Af Oliver Ravn (Modkaft/Blog, 20. december 2012). Lyrisk læserbrev (rap; 2:27 min.)

Begge numre af nedenstående tidsskrift – Antifascistisk Forum: Kulturpolitisk Tidsskrift – indholder flere bidrag om julen og fortællinger af bl.a. Dagmar Andreasen og Martin Andersen Nexø.

Scherfigs “Højt fra træets grønne top” (pdf) + “Den første jul” (Hans Scherfig 1963) (Antifascistisk Forum: Kulturpolitisk Tidsskrift, julen 2013, side 17). Scroll ned, pdf-fil..

Højt fra varehusets gavl. – En anderledes Julesang. Tekst: Maj El Baz. (Antifascistisk Forum: Kulturpolitisk Tidsskrift, julen 2011, side 28). Scroll ned, pdf-fil.

En anderledes jul (pdf). Samlet og kommenteret af Anette Mørk (Antifascistisk Forum: Kulturpolitisk Tidsskrift, julen 2013, side 21-22). Astrid Bumensaadt (1901-2003) fortæller om jul 1944 i kz-lejren Ravensbruck. Scroll ned.

De Juleløses Jul. Af Hans Scherfig og Vagn Kaastrup (Plan, december, 1935, pseudonymet Kaa; online på Nordholt.dk). 9 vers, scroll ned.
Tvivlsomt om Scherfig er (med)forfatter, se: Når julesættenissen er på spil (Arbejderen, 14. december 2004).
julstalin.jpg

Lover Stalin han er nær. Af Halfdan Rasmussen (1937). 10 vers. (Socialistisk Arbejderavis, nr.202, marts 2002)

Naar Trået staar smykket. Tekst: Oscar Hansen, 1922-23 – Melodi: “Det kimer nu til julefest” (C. Balle, 1850) 6 vers.
“Således opfatter vi jo nemlig Julen: Lysets Fest i den mørkeste Vintertid. Nyets Fødsel ved det gamles Grav… en Fest, hvor Lysenes festlige Glans og det grønne, friske Træ netop er Symboler paa den Socialismens Idé, som vi bekender os til” (Håndbog for Socialdemokratisk Ungdomsarbejde)

Petes Jul. Af Habakuk (1961) = Habakuks Jul.
En satirisk og opdateret omdigtning af Krohns klassiske Peters Jul. Hvem er Habakuk? (Wikipedia.dk)

Rød Jul. Af Fransk Dolkeparti, (YouTube, 3:55 min., oploaded 19/12/2011) Musikvideo: “Julesangen for friske kvinder i den fødedygtige alder… ”

Jul under bomber. Af Johannes Jørgensen (1866-1956) (Kpnet.dk 24. december 2001).
Om baggrunden for digtet, se: David vs. Goliath (Kommunistisk Politik, nr.1, 2002)

Nissernes kommunale – et eventyr fra Julekraft. Af Jakob Lindblom. (Modkraft.dk, Blog, 8. december 2010).
“Året er 2020 og vi er til møde i nissernes kommunale – en fælles nisselistisk kommunerepublik.” En satire over bloggerne på Modkraft.dk, med links.

Før jul. Af Harald Herdal. Novelle i ”Alligevel så elsker vi byen: København i dansk digtning: en antologi”, ved Lars Handesten (Reitzel, 1996, side 109-112). Novellen er online som Læseprøve 4 (side 10-11; scroll ned) i Gyldendal Webprøver, retstavning, 8. klasse.

Fred på jord. Tekst af Rudolf Nielsen, 1928, melodi af Jon A. Corell (Det danske Fredsakademi)


 

Norske/svenske:

Per Lindgren: Alternativ jul (Ord & Bild, 2/1969, side 85.)

Per Lindgren f. 1947, medverkade i “Grupp 68”

Alternativ jul

Fånga upp en skymt i ögonvrån
av en ihopkurad klunga
kring en svag ljuspunkt
i den svarta, frysande luften,
den glider sakta närmara,
komma fram och helt naturligt släppas in
i ett samtal, en improviserad gemanskap.

ROTERA!

bli mindre och mindre färglösa
och okända inför varandra,
se de andras ansikten i en kort glimt,
den fladdrar till över ett skämt,
en flaskhals, ett grätt, orakat leende,
en rödblommig kind
från den trotsiga eldbaletten
över torgets små julgranar

Gran är inte pynt, kallt glitter,
utan doftande närhet, skydd, värme.

som vi har släpas ihop
i en stor, skön brasa,
steg som trummar fram,
kontakt som splittras
och hur ingen betydernogot
för den andre längre,
flera uniformsklädda figurer som snabbt
dyker upp i ljuskretsen bakom axeln,
en tjutande sirén flåsar sig fram
mellem husväggarna,
springa som en galning,
den slår ut i ett sista, kort stön
och slocknar redan långt borta
gå hem
och i sömnen
få den mjuka, blinkande hjärnan
masserad
a polisens vita, svepande löskukar.

Overført til internettet februar 2015.

Rudolf Nilsen: Samlede Dikt (Wikisource)

Fra På stengrunn (1925):
Arbeidsløs jul (Byarkivet). Se også engelsk oversættelse: Christmas on the Dole, sektion: In English nedenfor. + sang-udgave på YouTube.
Fra Hverdagen (1929): Arbeidsløs jul igjen (Høgskolen i Vestfold)

Jul i Sachenhausen KZ lejr
Jul i Sachenhausen KZ lejrArbeidsløs jul igjen (Høgskolen i Vestfold)

Arnulf Øverland:

Jul i Sachsenhausen (Iselinsmuget)
Om digtet Jul i Sachsenhausen (Wikipedia.no)

Glade Jul (Dagensvisa.com). Fra åbningsdigtet i Vi overlever alt : Dikt fra krigsårene, 1945. Julesangen er parafrase efter B.S. Ingemanns “Glade jul, dejlige jul” (1850) på samme melodi, af Franz Xaver Gruber (1818), “Stille Nacht, Heiliche Nacht”.


 

In English:

Ten radical Christmas songs (Counterfire, December 24, 2018). “Tis the season to be radical with Morgan Daniels’ pick of Christmas songs.”jul1914front.jpg

Christmas on the Dole. By Rudolf Nilsen. Translated by Martin and Inga Wilhelmsen Allwood.

Christmas in the Trenches by John McCutcheon [= My name is Francis Tolliver].

See also section:


1921julesteg.jpg Tegning af Anton Hansen fra 1921. Da den blev trykt første gang, stod der bl.a. i teksten: “Hej børn; her er julesteg” (Kilde 3F)

 

 

 

 

2014antonjul-3.jpg

Anton Hansen (1891-1960) malede (også) det stemningsfulde billede af vesterbrobørnenes julefest i det nu nedrevne Folkets Hus i Rejsbygade o. 1930.

Anton Hansen voksede op under små kår i Knudsgade og kom tit i Folkets Hus sammen med sin far. Faderen var medlem af den socialdemokratiske vælgerforening på Vesterbro.
Forsamlingsbygningen dannede ramme om mange slags arrangementer: fagforeningsmøder, vælgermøder, teater, dans og fester for børn og voksne.

I bogen ‘Drengen drømte’ skriver Anton Hansen om sin barndoms årlige højdepunkt; vælgerforeningens juletræsfest, der altid blev afholdt nytårsaften:” I den store sal ragede en pyntet gran himmelhøjt op over balkonen og fortabte sig et sted mellem lysekronerne. Vi begyndte altid med at danse om træet og synge julesange, akkompagneret af orkestret, som siden skulle spille til ballet for de voksne. Det varede alt for længe. Nedenunder i den lille sal ventede chokoladen på lange borde og der stod bestyrelsens damer, parate til at uddele et bjerg af godteposer, mens vi hurtigt slubrede chokoladen og wienerbrødet i os. Samtidigt med godterne fik vi udleveret et stykke legetøj og det var det vi glædede os mest til. Vi elskede den gode gamle forsamlingsbygning.”

Anton fik sit livs hidtil største skuffelse da han som 9 årig ikke kom med til juletræsfesten i Folkets Hus, fordi de voksne hellere ville fejre nytår derhjemme.
(kilde: Jul på Arbejdermuseet 2014)


 

Articles, stories and websites in English

Alternet

Counterfire

Facebook

Peoples War on Christmas (Facebook-gruppe)

The Guardian

 • Santa’s real workshop: the town in China that makes the world’s Christmas decorations. By Oliver Wainwright (19 December 2014).
  “Inside the ‘Christmas village’ of Yiwu, there’s no snow and no elves, just 600 factories that produce 60% of all the decorations in the world.”

The Heritage of the Great War

History News Network

 • Hot topics: Christmas (2003 -)
  History of Christmas: 5 Top Myths About Christmas – Just Another Displaced New Yorker (Santa) – In Memory of the Christmas Truce – An Historical Look At The Holiday Of Christmas – How the Celebration of Christmas Has Changed – Christmases Past Were Also Crass – Short History of Christmas – Christmas During World War I – The Origin of Holiday Traditions – How to Celebrate an Old-Fashioned Christmas – What Was the Star of Bethlehem? – Is Christmas a Christian Holiday?

jul1954SU.jpg
International Institute of Social History

Collections – Seasons Greetings
“… small selection of images from the institute’s collections related to Christmas and New Years: historical Seasons Greetings from the labour movement.” [e-cards].

 • Christmas Cruelties. By Ernest Bell (Humanitarian League, 1907, 16 pages)
  “Click on the image at the left to read more about ‘the turkey , a special victim of the Christmas season”.

Marxists Internet Archive – MIA

Organise! For Revolutionary Anarchism: Magazine of the Anarchist Federation

The Pillar of Shame in Mexico, 1999
The rising in 1999 of the scrulpture The Pillars of Shame in memory of the December 22, 1997 Acteal, Mexico massacre.

Socialist Review 2011Fuckchristmas.jpg

 • No child’s play – workers and the deadly toys. By Hsiao-Hung Pai (Issue 320, December 2007)
  “… toys have been found to pose a health hazard – not only to children in the West, but also to those producing them in China.”
 • ‘Tis the Season. Feature article by China Miéville (Issue 291, December 2004)
  “‘Christmas will not be privatised’, writes award winning author China Miéville in this exclusive short story.”
 • In god we trust? By Paul McGarr (Issue 214, December 1997)
  “… in the midst of all this the religious roots of Christmas icons are constantly invoked .. What are the origins of this religion, and what role has and does religion play in society?”

Socialist Worker [UK]

 • Cult of Christendom. By Giles Fraser (Issue 2031, December 2006)
  “The official version of Christmas obscures the anti-imperialist politics that animated the early church.”

Verso

 • Dialectics of Christmas (Blog, 11 December 2018)
  “What is the true, revolutionary meaning of Christmas? In this article, originally published in the Christmas 1969 edition of Black Dwarf, Fred Halliday analyses the dialectic of Christmas in which the desire for happiness is marshalled into a tool of subjection (and alcoholic oblivion).”

Weekly Worker

 • Harley Filben: The Pagan winter (Issue 846, December 16, 2010)
  “Charles Dickens and his ‘A Christmas carol’ are routinely represented as a conscience-pricking call for charity at this time of the year. But there is more to the novel than that.”
 • Jack Conrad: Uses and abuses of Jesus (Issue 702, December 20, 2007)
  “Even in the 21st century Jesus is still a much prized figure. In this the second chapter of his new book Jack Conrad shows how Jesus has been used and abused by almost every political persuasion.”

1843-dickine_460.jpg

Wikipedia.org

2009feliznavidad.jpg

Walter Crane, 1894 (Marxists.org, another edition)

 


Alternative julekort /Season Greetings etc.

 

Kilde: Facebook, King Jomo Hutaa
Walter Crane, 1894 Surce: Marxists.org, another edition.

 


 

Teater: Julemandshæren (Solvognen, 1974)

Teatergruppen Solvognens forestilling varede fra 17. – 23. december 1974.

julemandshaer.bmp

Julemandshæren (Wikipedia.dk)

Om teaterstykket “Julemandshæren” (Niels Vest Film). Fortæller om, hvordan aktionsteatret blev til.

Virkeligheden i teatret. Af Lone Nyhus (Kulturministeriet; Kulturkanon, Kanon for scenekunst, side 206). Scroll ned. Med begrundelsen for at anbringe Solvognens Julemandshær i den officielle danske kulturkanon + billeder og filmklip.

Præsetation af Værket. + Resume af aktionsforløbet. Af Tore Leifer (Kulturkanan i undervisningen).

I 1974 gennemfører den Christianiabaserede teatergruppe Solvognen en 8 dage lang aktion mod arbejdsløsheden. Julemandshæren, kalder de den. Ikke bare fordi den løber af stabelen i dagene op mod jul, men fordi den tager afstand fra den kapitalistiske juls konsumterror. Julen som superborgerligt ritual og følelsesmæssig skuffelse. Gruppen stod bag en lang række provokerende politiske aktioner og manifestationer, mere om gruppen kan findes Wikipedia.dk.

With English subtitles

Julemandshæren 2:0 (Sjelsmark, 20.12.2018)

32 sek.


 

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.