Print Friendly, PDF & Email

Forord

 Site og Artikler

 Deltagende organisationer

 Oplægsholdere

 Kulturelle arrangementer


Film, foto, teater og andet godt på Danmarks Sociale Forum 2006.

NB! De ved arrangementerne angivne tider kan være ukorrekte eller ændrede.
Denne side er udarbejdet af Niels Fastrup.

Fredag 3.2.

Film: Noreena’s Agenda
Den unge engelske økonom Noreena Hertz er – på godt og ondt – en af globaliseringsbevægelsens superstars.
Hertz, der tidligere har arbejdet i Verdensbanken, gjorde sit gennembrud med bogen The Silent Takeover fra 2001 (dansk udgave: Den tavse magtovertagelse, Informations Forlag 2005), der beskriver konsekvenserne af magtoverførslen fra regeringer til multinationale koncerner.
Socialt Forum viser dokumentarfilmen Noreena’s Agenda (2005), der er lavet af den hollandske instruktør Isjbrand van Veelen. Filmen følger Hertz’s færden fra Live 8 koncerter til G8-topmøder og fra universitetsforlæsningerne i Holland til forladte ulandsprojekter i Afrika som et led i kampagnen Make Poverty History.
Filmen vises fredag 16.30 og visningen indledes af Lars Koch fra Mellemfolkeligt Samvirke.
Link:

 Kampagnen Make Poverty History.

 Interview med Noreena Hertz: Student Talking Point (Times Online, September 18, 2004).

 Kritisk anmeldelse af Noreena Hertz’s The Silent Takeover:
Viewed from the inside (Socialism Today, Issue 65, May 2002).

Film: The Legends of Madiba
Fredag 16.30 vises også den canadiske dokumentarfilm The Legends of Madiba (2003) som optakt til en workshop om ’Mandelamagien’ og hvordan denne kan bruges i arbejdet for forsoning og fredelige overgang til demokrati.

Fotoudstilling: Purple Heart
Den amerikanske fotograf Nina Berman fik i 2005 World Press’ førstepris for fotoudstillingen Purple Hearts, der skildrer amerikanske soldater hjemvendt fra krigen i Irak med svære fysiske (og psykiske) lemlæstelser.
Purple Heart er en amerikansk militærorden, der udstedes til krigsveteraner, der såres i kamp.
Berman fortæller om udstillingens baggrund: ”I 2003 hørte jeg hele tiden om de mange soldater, der vendte sårede hjem fra Irak. Men jeg så ingen billeder i TV eller i aviser af disse soldater og deres skader. Jeg besluttede at vise et mere realistisk billede af krigen.”
Udstillingen indledes af fredsforsker Jan Øberg fredag kl. 20.00.
Link:

 Om fotoudstillingen Purple Heart: Purple Heart : Back From Iraq

 Interview med Nina Berman om fotoudstillingen: Purple Hearts: Back from Iraq (Mother Jones, October 28, 2004).

 Om miltærordenen Purple Heart: The Military Order of the Purple Heart.

Visefestival – fredag aften
Fredag aften byder også på en minivisefestival med danske og svenske visesangere, der synger viser fra Brecht og Vysotskij samt helt nyskrevne tekster. Medvirkende er: Jan Hammerlund (S), Marianne Knorr (DK), Søren Tuxen (DK), Johan Piribauer (S), Leif Monnerup (DK), Kristian Svensson (S) og Per Warming (DK).

UngeVenue – fredag aften og nat
UngeVenue med Poetry Slam, Hip hop, Oriental Lounge og DJ Djurna Barnes, der ”vender plader”. Fortsætter frem til 02.00 fredag nat.
Link:
Ungeveneu har sit eget site: Ungevenue – 3.-5.februar.

Lørdag 3.2.

Film: The Blue Revolution
Almindeligvis betragter vi vand som et naturligt fællesgode, der tilhører alle (eller ingen). Kendetegnende for den globale nyliberaliseringsproces er imidlertid bl.a., at stærke politiske og kommercielle kræfter stræber efter at ’varegøre’ vandet gennem en privatisering af vandforsyningen. Det indebærer ikke blot, at private kapitalejere nu kan tjene penge på salget af vand. Det indebærer også, at adgangen til vand – menneskers mulighed for at få adgang til livsnødvendigt rent drikkevand – kommer til at bero på deres købekraft. Filmen The Blue Revolution, der vises på Forummet lørdag formiddag, handler om denne kamp om vandet og konsekvenserne for de fattige herunder især de fattige kvinder.
Filmen præsenteres af Doris Kruckenberg fra ATTAC-Kvinder og efterfølges af debat om vandpolitik globalt såvel som i EU v. Birthe Marker (ATTAC-Kvinder) og Rikke Fog-Møller (Enhedslisten).
Link:

 Artikel af den indiske fysiker, filosof og miljøaktivist Vandana Shiva om privatiseringen af vand: Captive Water : Privatising water will lead to war. (Resurgence, issue 219, July / August 2003).

 Se også hendes bog: Krig om vand : privatisering, forurening og profit (Klim 2004).

Film: Guerilla Girl
Den danske filminstruktør Frank Piasecki Poulsen og Johannes Jensen fik i 2003 som de første i verden lov til at filme i FARC-guerillaens lejre i Columbias jungle. Resultatet er den roste film Guerilla Girl (2005), der følger unge Isabel mens hun modtager sin grundlæggende træning.
Frank Piasecki Poulsen præsenterer selv filmen og stiller op til efterfølgende diskussion.
Link:

 Det danske filminstituts omtale af filmen (in English): Behind Enemy Lines.

 Artiklel i dagbladet Arbejderen om filmen: At leve med en guerillabevægelse (17. december 2005).

Film: The End of Suburbia
Den rige verdens forstadsliv kræver olie – masser af olie – til opvarming og omfattende biltransport til og fra fjernliggende arbejdspladser, indkøbscentre og forlystelser. Den prisbelønnede og meget roste canadiske film End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of the American Dream (80 minute) skildrer den nordamerikanske forstadsdrøms historie og undersøger, hvad der sker med denne enorme ”forstadscivilisation” og forstadslivsform, hvis – eller når – verden løber tør for olie.
Filmen præsenteres af Jens Junghans.
Link:

 Filmens hjemmeside: The End of Suburbia : Oil Depletion and the Collapse of The American Dream

 Omtale og links til diverse anmeldelser i nordamerikanske medier: Life After the Oil Cras.

Film: The Take
Avi Lewis’ film The Take (2004) – der vises lørdag kl. 14.40 – beskrives som en ’politisk thriller, der vender globaliseringen på hovedet’.
Emnet er ’fabrikserobringerne’ i Argentina, hvor tusindvis af arbejdere efter det økonomiske kollaps i 2001 (der resulterede i en arbejdsløshed på 40 %!) tog livet (og produktionen) i deres egen hænder og besatte de konkursramte virksomheder og drev dem videre uden chefer. Naomi Klein, globaliseringsbevægelsens ukronede dronning, medvirker i filmen og har medvirket i produktionen af den.
Filmen vises i forbindelse med workshop om fabriksbesættelserne i Argentina. Workshoppen besøges af en arbejder fra Zanon-fabrikken i Argentina, en af de største besatte og arbejderkontrollerede virksomheder.
Link:

 Det canadiske filminstitut har en hjemmeside om filmen: The Take (National Film Board of Canada).

 Besættelsens hjemmeside (på spansk): Obreros de Zanon.

 Kommentar fra det amerikanske ZNet: Zanon, Argentina (March 18, 2004).

Koncert: Anne Feeney
Lørdag aften er der koncert i salen med den amerikanske sangerinde og aktivist Anne Feeney, der har optrådt ved talrige demonstrationer, strejker og lign. – bl. a. har hun optrådt i WTO-demonstrationen i Seattle i 1999.
Link:

 Anne Feeney’s hjemmeside: Anne Feeney : Unionmaid, hellraiser and labor singer.

Teater: Tribunalen: ’Lille katekismus for underklassen’
Den svenske teatergruppe Tribunalen opfører Strindbergs klassisker Lille katekismus for underklassen.
På gruppens hjemmeside fortæller de om sig selv og deres teater: ”Tribunalen är en politiskt riktad teater. Vi vill blottlägga, kritisera och döma den politiska och ekonomiska makten, och inspirera till engagemang och aktion. (..) Tribunalen vill ge en mer komplicerad, komplett och uppriktig bild av verkligheten än den som enkelriktat konsumeras via kvällspressen och förenklade debattprogram i TV.”
Link:

 Teatergruppens hjemmeside: Teater Tribunalen.

 Om August Strindberg: (Johan) August Strindberg (1849-1912)

Søndag 3.2.

To kultur-workshop
Om søndagen er der i hvert fald to kulturelle workshopper:
10:00-12:30
Art in action
Indledere: Aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirkes Handelsrøveri-kampagne, kunstneren Jens Galschiøit og kunstnergruppen Superflex.
Præsentation og diskussion af, hvordan kunst kan bruges som politisk virkemiddel. ”Handelsrøverne” beretter om deres erfaringer. Jens Galschiøt og Superflex repræsenterer forskellige tilgange og vi finder på flere.
Arr: Mellemfolkeligt Samvirke
Magten, medierne og demokratiet
Indledere: Bente Hansen og Jane Tynell
Demokrati betyder folke-styre og folke-styre forudsætter, at folket har en stemme. Hvem er det, der kommer til orde i dagens medier – og hvad er det for et billede de tegner af verden? Hvor er den kritiske journalistik blevet af og hvem river masken af magten?
Arr.: Tidsskriftet Salt og Monsun

Afslutning: Nana Lüders & Christian Sievert
Afslutning 13:00-16:00
Der er paneldeltagere i afslutningsarrangementet, der taler om kulturemner.
Men der er også programsat indslag fra sangeren Nanna Lüders (“smukke sange med guitar akkompagnement” og fra Christian Sievert (“blandt de bedste guitarister i Danmark”).
Og mon ikke også der bliver plads til en fællessang til sidst?

Go’ fornøjelse!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.