Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht
Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht

Links om den årlige Karl & Rosa mindedemo i Berlin, også ture i 2017.

Forord

Det er blevet en fast tradition, at der arrangeres Liebknecht-Luxemburg- demonstration på den anden søndag i januar måned i Berlin. I 2013 var der to demonstrationer i Berlin og forskellige aktiviteter tilknyttet.
Og det er ligeledes en tradition, at en del danskere tager ned til demonstrationen.
Derfor har Modkraft Biblioteket udarbejdet denne liste med materialer om demonstrationen (-erne, da der nogle år er flere samtidige) og vi har samlet historiske links om Luxemburg & Liebknecht og Novemberrevolutionen i 1918, – på dansk, engelsk og tysk.

Jørgen Lund & Bjarne A. Frandsen
Påbegyndt 21.12.2006.

Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht
Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht

Danske ture til årets demoer 2017 (fredag 13. januar – søndag 15. januar):

LL-Demo 2017 (Facebook event). BJMF – Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening arrangerer bustur til den årlige mindedemonstration i Berlin i weekenden 13.-15. januar 2017. Der er afgang med bus fra København fredag 13. januar kl. 13 og hjemkomst søndag 15. januar kl. ca. 23.00.

Revolutionær weekend i Berlin (Arbejderen.dk). Tag til Berlin og mød revolutionære fra hele Europa. Sæt kryds i kalenderen den 14. og 15. januar 2017.

Tidligere ture:

10.000 i mindeoptog for Liebknecht og Luxemburg. Af Lotte Knold (Modkraft.dk, 13. januar 2014). Årlige mindeoptog for de dræbte antimilitarister, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, fortsætter med at skrumpe.

Se også video: Liebknecht-Luxemburg Gedenkmarsch Berlin, 12.01.2014 (YouTube, 15:56 min.). Zeitpunkt Magazin Dokumentation ohne Kommentar.

Berlin: Luxemburg-Liebknecht demo ”Ingen og intet er glemt” (Autonom Infoservice, 16. januar 2012). Om demonstrationerne i Berlin 15. januar 2012, og de fysiske overgreb demonstranter imellem i årets demo.

Demonstrationen, der ikke ville dø (Arbejderen.dk, 8. janaur 2011). Interview med Andre Scheer fra Junge Welt“Mordene i 1919 på Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht skulle kvæle opstanden mod det nye tyske diktatur. I stedet blev det et symbol for kampen mod kapitalismen.”


Liebknecht-Luxemburg-Demo. Tysk hovedsite (for oprindelige mindedemo). Med info om 2015-demo, tidligere års demoer, “Fotos verschiedener Demos” m.m.

Karl und Rosa (2014). Med links til Facebook-sider, mobil-video etc.  Veranstaltungswoche 4. Januar bis zum 11. Januar (arr. af soc.dem. ungdomsorg. m.m.).

Liebknecht-Luxemburg-Demonstration (Wikipedia.de). Tysk artikel om demonstrationerne.

Zentralfriedhof Friedrichsfelde (Wikipedia.de). Tysk artikel om kirkegården og mindesmærket/gravstedet “Gedenkstätte der Sozialisten”.

Zentralfriedhof Friedrichsfelde (Berlin) (på Modkraft.dk’s emneliste Socialister på Assistens Kirkegård; Sites)
“Zentralfriedhof Friedrichsfelde, auch als Sozialistenfriedhof bekannt, und zur Gedenkstätte der Sozialisten”.

Se også:
Internationale Rosa Luxemburg-Konferenz. Årlig international konference i Berlin. Arrangeret af Rosa-Luxemburg-Stiftung (RLS), Berlin.

Modkraft Biblioteket:

Personliste om Rosa Luxemburg (1871-1919)

Tidslinjen 13. august 1871 om Karl Liebknecht.

Tidslinjen 15. januar 1919, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht myrdes.

Linkbox: Den tyske revolution 1918-23.


———————————-

 

 


EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.