Print Friendly, PDF & Email

Vi knokler, men der kommer ikke noget nyt ud af det. Det er ikke fordi vi ikke vil, men flytningen af materiale fra det gamle site og til Tidsskriftcentrets nye site på Modkraft.dk er omstændig og tager mange mandetimer.
Selv om vi ikke har lavet nye personressourcer eller emnelister på det sidste, har vi et par aktuelle titler. G8 topmødet i Tyskland afholdes i starten af juni. Enhedslisten arrangere bustur og har en blog, Glob-blog, omhandlende globaliserig. På emnelisten Gegen G8 er der links til et udvalg af initiativer og artikler.

Kampen for et nyt Ungdomshus fortsætter. Emnelisten Kampen om Ungdomshuset opdateres løbende med udvalgte artikler. Her findes desuden en kronologi fra de hektiske dage efter politiets storm på Jagtvej og en linksamling med referencer til relevante sites.

Poul Henningsen

Poul Henningsen15. juni afholder Salon Kommunisten arrangementet Poul Henningsen – Radikal så det gjorde noget. Her vises Danmarksfilm og David Seedorff synger PH-sange.

Poul Henningsen (PH) (1894-1967), dansk humanist, kulturradikal og salonkommunist. Hvad han i dag er mest kendt for er lidt uklart, men på Leksikon.org findes en udemærket oversigtsartikel, Henningsen, Poul. Her står om Danmarksfilmen: “Allerede i 1932 havde han af Udenrigsministeriet fået til opgave at producere en ny Danmarksfilm. Arbejdet gik i gang i 1933 og det første resultat forelå i 1935. Den blev vist første gang ved en pressevisning 29. april, og den borgerlige presse var generelt særdeles kritiske overfor filmen, hvilket nok mere afspejlede kritik af PH’s ryk mod venstre. Social-Demokraten gav den en blandet modtagelse, mens DKP’s Arbejderbladet var særdeles positiv. Reaktionerne afspejlede i højere grad mediernes politiske forhold til PH end filmens indhold. Han blev tvunget til en række mindre ændringer i filmen før dens endelige premiere i november samme år.”
PHs Danmarksfilm blev ikke nogen succes i dens samtid, men i 1960erne blev den fundet frem og revurderet.

PH var aldrig medlem af Danmarks Kommunistisk Parti, men stod det nært i 1930erne. Han var aktiv i kampen mod nazisme. Kort efter besættelse i 1940 skrev han den velkendte sang Man binder os på Mund og Haand. Her med det vers, der blev fjerne af censuren i 1940. I løbes af krigsårene blev hans udfoldelsesmuligheder indskrænkede og i 1943 flygtede PH til Sverige.
Se desuden artiklen Poul Henningensen – mere end en, lampemand på dagbladet Arbejderen.

Fra 1926 til 1928 udgav PH tidsskriftet Kritisk Revy, hvoraf Det Kongelige Bibliotek har scannet en udvalg ind. Det startede primært som et blad om den moderne arkitektur, men udviklede sig til et tidsskrift som omhandlede alle kulturområder. Blandt bidragyderne var Otto Gelsted og Hans Kirk.

Flere PH-links

 Bibliografi.dk: Poul Henningsen

 Dansk Møbel Kunst: Poul Henningsen

 DR Guld fra arkivet: Poul Henningsen

 DR Skole: Poul Henningsen (1894-1967)

 Leksikon.org: Kulturradikalisme

Ny Alliance

Naser Khader (samt Gitte Seeberg og Anders Samuelsen) lavede røre i den politiske andedam, da de lancerede det nye parti Ny Alliance. Partiet har endnu intet program, men med den skattepolitik, som det ligger for dagen, placere det sig foreløbigt langt til højre for midten. Ny Alliance har fået en ualmindelig succesfuld opstart og det der er kommet mange reaktioner og analyser. Her er et lille udvalg af venstresiden kommentar.

I Ny Alliance gives løfter til de rige (19. maj 2007) på Arbejderen skriver Arne Hansen, at “Ny Alliance fra dag ét lover den rigeste del af befolkningen at fjerne resten af progressiv beskatning og fortsat freder, det vil sige forærer de rigere boligejere i de store byer deres store samfundsudviklingsmæssigt skabte friværdier i jord og bolig og dermed unddrager jordejerne fra den samfundsøkonomisk nødvendige beskatning.
Og det kan jo kun blive på de stagnerende udkantområders og de ubemidledes bekostning.” Samme sted ligger artiklerne Ny Alliance vil forgylde de rigeste (16. maj 2007) og En forudsigelig historie (9. maj 2007).

I Ny Alliance kontra Dansk Folkeparti (7.5. 2007) ser Rune Engelbreth Larsen på forholdet mellem de to partier, hvor især flygtninge- og indvandringepolitiken adskiller. Det er på Humanisme.dk. Samme sted ligger teksten Bendt Bendtsen banede vejen for Ny Alliance (12.5. 2007).

Socialistisk Standpunk kommer i deres analyse Ny Alliance – endnu et borgerligt parti (9. Maj 2007) bl.a. ind på den splittelse i den borgerlige lejr, som Ny Alliance er udtryk for.

Line Barfods skriver i kommentar Vi står midt i en klassekamp (21.05.2007), at: “Klassekampen er mange gange blevet erklæret død og borte. Men den fortsætter alligevel ufortrødent. Det er blevet ekstra tydeligt i den seneste tid. Når borgerlige partier – senest Ny Alliance – taler så stærkt for store skattelettelser til de rigeste, samtidig med at Socialdemokraterne og venstrefløjen taler for flere penge til velfærd, så er det klar klassekamp.” Artiklen findes på Enhedslisten.dk.

I den mere useriøse ende finder vi BalderSF.dk der skriver, at Anders And er nu indmeldt i Ny Alliance som medlem nr. 7090 (8. Maj 2007).

Sune Hundebøll. 25.05. 2007

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.