Web 2.0 er et buzzword som bruges, når der skal bevilges penge til et nyt Internetprojekt. Men det dækker også over en række værktøjer og teknologier. Fælles for dem er, at de øger brugerindflydelsen eller gør vidensdeling lettere. Et kendt eksempel på brugerindflydelse er Wikipedia, et leksikon, hvor brugerne har taget helt over og skriver indholdet. Populært eksempel på vidensdeling er YouTube og flickr, hvor brugerne deler video-streams og billeder. Blog er også blandt de tiltag som henføres til Web 2.0-begrebet. Læs herom i Linkbox: Blogsurf (24.02. 2007).

Esben Fjord har pindet Web 2.0-begrebet ud i syv beskrivende udsagn:
* Web 2.0 betyder frigivelse af information af enhver slags
* Web 2.0 handler om at dele informationer
* Web 2.0 bygger på tillid
* Web 2.0 fremmer kommunikation mellem brugere
* Web 2.0 websites bygger på deltagelse
* Web 2.0 websites udvikler sig over tid
* Web 2.0 handler om at udnytte informationer på nye måder

Web 2.0

Den hype, der er omkring Web 2.0, giver let associationer til Internet-hypen fra før it-boblen bristede i 2000. Læs om boblen, som bristede i Ny økonomi i havsnød af Albert Jensen (Solidaritet, september 2001, nr. 3). Der er potentiale i Web 2.0-værktøjerne, men en sund spand skepsis er på sin plads.

Tema 2.0

Mute Magazine : Culture and Politics after the Net (December 2006, Vol. 2, nr. 4) bragte temaet Web 2.0 – Man’s best friendster? Web 2.0’s demokratisering af medierne medfører et hav af nye perspektiver. Nogle af de, der tidligere var ekskluderede fra offentligheden, har nu chancen for at blive hørt. Men den øgede brugerindflydelse er lige så vigtig for erhvervslivet, som det er for nye inkluderede.

Blandt bidragyderne er InfoEnclosure 2.0. Her afdækker Dmytri Kleiner og Brian Wyrick Web 2.0 venture-kapitalisterns paradis, hvor investorernes formue vokser på indhold skabt af ulønnede brugere, og hvordan de skambruger teknologier fra “free software movement”. Web 2.0-selskaber har ændret måde at skabe indhold. I stedet for at bruge penge på professionelle og dyre indholdsleverandører, bliver brugerne både forbrugere og ulønnede leverandører.

Olga Guriunova beskriver hvorledes de samme kommercielle og institutionelle strukturer opererer Web 2.0-platformer som al erhvervsaktivitet. Der er i Swarm Forms : On Platforms and Creativity.

“Hvis – i modsætning til teorierne om immateriel arbejdskraft – industriarbejderen ikke er død, men blot re-konfigureret, vil netværksproducenter og distributører så blive mødt med netværksarbejdskampe?” spørger Brian Ashton i The Factory Without Walls. Her kan læserne også hente den viden, at det tager 319 dage at lave en cola-dåse. Af den tid bruges kun 3 timer produktion. Resten af tiden går med transport og opmagasinering.

Et andet progressivt site, der bringer artikler om Web 2.0 og udviklingen af Internet og medier er AlterNet : The Mix in the Message.
Sitets egen søgefunktion er lidt bøvlet. Søg i stedet via Google på f.eks. web 2.0 i AlterNet artikler. Søgningen afgræsens til et bestem site, efterfulgt af domænenavnet, f.eks. site:alternet.org

En af de artikler, der kan læses på AlterNet, er Annalee Newitz’s Son of Dot-Com (February 10, 2006). Inspireret af et forretningsmøde i Silicon Walley tages tidens buzzwords og IT-industrien under kærlig behandling.

3 ressourcer

Som den opmærksomme læser har bemærket, er det Tidsskriftcentret.dk, der producere Linkbox-teksterne til Modkraft.dk/Kontradoxa. Som andre er Tidsskriftcentret.dk begrænset af vanens magt, og vi bruger ofte de samme ressourcer i vores arbejde.

En foretrukket ressource er ZNet. Den er også god, men der er mange andre steder med nyttig information på Internettet. The MarX-Files er en annoteret Internetguide med links til Karl Marx og Friedrich Engels værker og til andre marxistiske ressourcer.

Med udgangspunkt i den irske venstrefløj – og en del mindre nørdet end The MarX-Files – findes Workers Solidarity Movement. På sitet er der lokale og international nyheder. Kulturstof og analyser og meget mere. Der præsenteres nye anarkistiske publikationer, f.eks. Red & Black Revolution og North City Anarchist. Enkelte med adgang til indholdet som pdf eller online.

Bear Left! Link Library er en linksamling som ligger hos periodikaet Bear Left! Her er links til trykte medier (aviser, magasiner m.m.), elektroniske medier, organisationer, foreninger, ngo’er o.l., inddelt efter emner, kommentatorer og blogs. Selv om udgangspunktet er nordamerikansk, er der links til mange spændende og relevante sitets.

Second Life

Hvad med at få et First Life?

Sune Hundebøll (17.03. 2007)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.