2013hamas.jpg


“Den religiøse elendighed er på en gang udtryk for og protest mod den virkelige elendighed. Religionen er den betrængte skabnings suk, den er en hjerteløs verdens hjerterørelser, den er åndløse tilstandes åndsindhold. Den er folkets opium.” (1)

’Islamistisk fundamentalisme’, ’islamisme’ og ’politisk islam’ er begreber, som har fået øget opmærksomhed efter angrebet på World Trade Center 11. september 2001.
En stor del af debatten og den øgede mediefokus har fokuseret på islam og der sker en udbredt sammenblanding af islam som religion – med opbakning fra omkring 1/5 af jordens befolkning – og de politisk reaktionære grupperinger, der under islams religiøse slør kæmper om magten i samfundet for indførelse af en religiøs sharia-stat (eller har haft magten som i Afghanistan eller har magten som i Iran). Terrorangrebet i New York bruges som afsæt til en oprustning af såkaldte vestlige værdier, med krav om tilpasning og accept af den vestlige kapitalistiske samfundsorden. Dermed er er debatten om islam blevet et vigtigt ideologiske spørgsmål.

Udgangspunktet for artiklerne i denne emneliste er den internationale venstrefløjs analyser og diskussioner af den politiske islam. Hovedvægten her er på de lande i Nordafrika, Mellemøsten og Asien, hvor bevægelserne udgør en reel politisk kraft. Men der er også medtaget et mindre antal artikler, som bredere beskæftiger sig med islam historisk og aktuelt, ligesom enkelte artikler om det kristne højre.
Under websites – både danske og engelske – er der et bredere udgangspunkt, både med hensyn til indhold og politisk vinkel.

Bjarne A. Frandsen
Oktober 2002
Revideret februar 2006 og juni 2013.

(1) Karl Marx: ‘Kritik af den hegelske retsfilosofi : Indledning’. I: Karl Marx: Økonomi og filosofi (Gyldendals Uglebøger, 1962, s. 51-52). Artiklen er online på Marxistiske Klassikere.Se også / See also links:


Bush007_500.jpg

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.