Print Friendly, PDF & Email

1. Hvad var Leon Trotskijs rigtige navn?
a) Ivan Sergeevitj Ivanov b) Vladimir Vladimirovitj Putin –c) Lev Davidovitj Bronstein

2. Hvad hed verdens første kvindelige minister?
a) Nina Bang – b) Aleksandra Kollontaj – c) Karen Jespersen

3. Hvilken dag fejres oktoberrevolutionen?
a) 1. oktober b) 25. oktober c) 7. november –

4. Hvad er Okhranaen?
a) Zarens hemmelige politi – b) en særlig russisk madret – c) den russiske kirkes overhoved

5. Hvilket år var den første russiske revolution
a) 1812 b) 1905 c)1916


Svar:

1) Forklaring:
Alle revolutionære i Rusland på den tid, havde et eller flere dæknavne, da revolutionær aktivitet var ulovlig. Leon Trotskijs rigtige navn var Lev. Davidovitj Bronstein. Han blev født i det sydlige Ukraine i 1879 og døde i Mexico i 1940.

2) Forklaring:
Aleksandra Kollontaj blev udnævnt til Folkekommisær for sociale anliggender i den første sovjetregering efter oktoberrevolutionen i 1917, og blev således den første kvindelige minister i verden. Nina Bang blev første minister i Danmark i den socialdemokratiske regering i 1924-26, hvor hun var undervisningsminister.

3) Forklaring:
Oktoberrevolutionen fejres den 7. november. Frem til 2004 var denne dag officiel fridag i Rusland, men den er nu afskaffet af Putin. Revolutionen fandt sted den 25. oktober – efter den gamle kalender, som var 13 dage efter den nuværende kalender. Derfor kaldes revolutionen for oktoberrevolutionen, men fejres 7. november.

4) Forklaring
Zarens hemmelige politi var en omfattende organisation, der holdt øje med al politisk aktivitet i Rusland. Efter revolutionen faldt Okhranaens arkiv i de revolutionæres hænder, og den nye sovjetiske regering publicerede meget om dens virksomhed. Okhrana er afledt af det russiske ord for sikkerhed.

5) Forklaring:
Den første russiske revolution var i 1905 og brød ud efter det uventede russiske nederlag til Japan i den japansk-russiske krig. 1812 var også et vigtigt år i russisk historie, idet Napoleon invaderede Rusland, men led nederlag, hvorefter russerne erobrede Paris. Det lykkedes ikke for revolutionen i 1905 at omstyrte zaren, men at få gennemført en del demokratiske reformer, der i en periode gav Rusland et friere politisk liv og et delvist frit valgt parlament – Dumaen. I 1916 var der opstand blandt muslimske nomader i russisk centralasien mod zarens tvangsudskrivning af mænd og dyr til fronten.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.