15.5 C
Copenhagen
21. maj 2024
Forside 1899 D. 5. september 1899 sluttede en af de største konflikter nogensinde på det danske arbejdsmarked med Septemberforliget. En aftale, som mange senere hen har omtalt som det danske arbejdsmarkeds grundlov. Og som takkekortet her viser, er Septemberforliget også en historie om solidaritet inden for arbejderbevægelsen. Op mod 40.000 arbejdere var ramt i den 4 måneders lange lockout. Sult og nød truede den i forvejen fattige arbejderklasse. Det var derfor en tiltrængt støtte til de lockoutede arbejdere, da danske landbrugere sendte mad, og udenlandske arbejdere støttede med penge og moralsk opbakning. Fra arbejdere i udlandet modtog man ca. 1,4 mio kr., hvilket i dag ville svare til næsten 98 mio kr. Efter konfliktens afslutning sendte De samvirkende Fagforbund (LO) takkekort til ”Vore Medkæmpere i Udlandet.” Den internationale solidaritet blandt arbejderne var altså medvirkende til, at arbejderne kunne holde stand under den lange lockout.

D. 5. september 1899 sluttede en af de største konflikter nogensinde på det danske arbejdsmarked med Septemberforliget. En aftale, som mange senere hen har omtalt som det danske arbejdsmarkeds grundlov. Og som takkekortet her viser, er Septemberforliget også en historie om solidaritet inden for arbejderbevægelsen. Op mod 40.000 arbejdere var ramt i den 4 måneders lange lockout. Sult og nød truede den i forvejen fattige arbejderklasse. Det var derfor en tiltrængt støtte til de lockoutede arbejdere, da danske landbrugere sendte mad, og udenlandske arbejdere støttede med penge og moralsk opbakning. Fra arbejdere i udlandet modtog man ca. 1,4 mio kr., hvilket i dag ville svare til næsten 98 mio kr. Efter konfliktens afslutning sendte De samvirkende Fagforbund (LO) takkekort til ”Vore Medkæmpere i Udlandet.” Den internationale solidaritet blandt arbejderne var altså medvirkende til, at arbejderne kunne holde stand under den lange lockout.

1899fane.jpg

D. 5. september 1899 sluttede en af de største konflikter nogensinde på det danske arbejdsmarked med Septemberforliget. En aftale, som mange senere hen har omtalt som det danske arbejdsmarkeds grundlov. Og som takkekortet her viser, er Septemberforliget også en historie om solidaritet inden for arbejderbevægelsen. Op mod 40.000 arbejdere var ramt i den 4 måneders lange lockout. Sult og nød truede den i forvejen fattige arbejderklasse. Det var derfor en tiltrængt støtte til de lockoutede arbejdere, da danske landbrugere sendte mad, og udenlandske arbejdere støttede med penge og moralsk opbakning. Fra arbejdere i udlandet modtog man ca. 1,4 mio kr., hvilket i dag ville svare til næsten 98 mio kr. Efter konfliktens afslutning sendte De samvirkende Fagforbund (LO) takkekort til ”Vore Medkæmpere i Udlandet.” Den internationale solidaritet blandt arbejderne var altså medvirkende til, at arbejderne kunne holde stand under den lange lockout. Læs mere om Septemberforliget på Arbejdermuseets hjemmeside: Arbejdermuseet.

Følg os på Facebook

1,429FansLike

Nyt fra Redaktionen

Mest sete den seneste uge

Mest sete

NYESTE LINKS