Modelfoto: Mabel Amber
Modelfoto: Mabel Amber

Folketinget vedtager 10. november 1978 lovforslaget om efterløn, for ældre arbejdsløshedskassemedlemmer, der forlader arbejdslivet før det 67. år.
Med statsministerens nytårstale bliver angrebet på efterlønnen centralt i den påbegyndte valgkamp og til forsvar for arbejderklassens rettigheder og velfærd.
Vi har derfor samlet nogle fakta-links om efterlønnen og links til debatten fra nytår 2010/11 (artikler og temaer) til forsvar for efterlønnen.


Indhold

Heimdalgade. Foto: Mark Knudsen, 2011
Heimdalgade. Foto: Mark Knudsen, 2011

 

 

Baggrund mv.

Hvornår blev forslaget til lov om efterløn fremsat – og hvordan blev der stemt om det? (Politiken.dk, 18. maj 2007)

Efterløn (Wikipedia.dk)

Efterløn (Retsinformation.dk). Lovstof.

Efterløn, 1978- . Af Astrid Elkjær Sørensen, Rosanna Farbøl, Thorsten Borring Olesen (Danmarkshistorien.dk, 10. oktober 2018). “Siden sin vedtagelse har efterlønnen haft et stormombrust liv, hvor den af tilhængere er blevet fremhævet som en af velfærdsstatens kronjuveler og af modstandere som en tikkende bombe under dansk økonomi.”

Rundt om efterlønnen: udviklingen i brugen af efterløn (AK-Samvirke, december 2010, 33 sider; online på Internet Archive)
“Rapport spækket med facts om satser, overblik over de forskellige reformer og anden nyttig viden, som hvem der bruger efterlønnen.”

Myter og realiteter om efterlønnen. Af Henrik Herløv Lund (Modkraft.dk/Kritik & Kaos, 1. august 2010; online på Internet Archive)
“I nedenstående analyse diskuteres højrefløjens begrundelser for et efterlønsindgreb og det spørgsmål stilles om efterlønnen virkelig er Danmarks økonomiske hovedproblem og om løsningen på krise, vækstfald og statsunderskud handler om afskaffelse af efterlønnen?”

 

Debatten fra nytår 2010/11 (artikler og temaer)

Statsminister Lars Lykke Rasmussens nytårstale 1.1.2011, afsnit om efterlønnen (YouTube.com, 2,50 min.) – Og satirisk fraklip!

Udsigt til masseafvisning af seniorførtidspensionister. Af Anna Glent Overgaard (Ugebrevet A4, 1/9 2011; online på Internet Archive)
Seniorførtidspensionen er udpeget til at redde ældre nedslidte lønmodtagere, hvis efterlønnen afskaffes. Men ordningen kan vise sig at være en ringe trøst. Beskæftigelsesministeren vil nemlig benytte en stram ansøgningsprocedure, som allerede i dag giver afslag til seks ud af ti.”

Fakta: Her er DF’s efterlønsløfter. Af Laurids B. Simonsen (Politiken.dk, 13. maj 2011; online på Internet Archive)
“Læs her, hvad Dansk Folkepartis trekløver tidligere har udtalt omkring efterlønnen.”

Fakta og fiktion om afvikling af efterlønnen (pdf). Af Henrik Herløv Lund (Forlaget Alternativ, februar 2011, 128 sider; Småskrift nr. 15; online på Internet Archive)
“Afskaffelse af efterlønnen er ingen vej ud af krisen, arbejdsløsheden og statsunderskuddet, men en blindgyde, hvor dansk økonomi fanges i permanent lavvækst og krise.”

Store forskelle på efterlønnere og personer i arbejde. Af Jonas Schytz Juul (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, 24. januar 2011, 5 sider)
“Der er udpræget forskel på efterlønsmodtagere og personer i beskæftigelse i alderen 60-64-årige – påstanden om, at efterlønnerne ligner den tilsvarende dansker i beskæftigelse holder ikke.”

Stop for efterløn truer din løn (Avisen.dk, 18. januar 2011)
“Efterlønnen skal afskaffes for at trykke din løn, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening.”

Forskelle i helbred blandt 60-64-årige i eller uden arbejde (Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, 12.01.11)
“En opgørelse baseret på den nationalt repræsentative Sundheds- og sygeligheds-undersøgelse fra 2005. Opgørelsen er udarbejdet i anledning af den aktuelle interesse for disse gruppers helbred.”

Hvor meget skal vi tro på økonomerne? Af Per H. Jensen (Fagligt Ansvar, 10. januar 2011; online på Internet Archive)
“Paradokset er, at fagøkonomerne postulerer, at vi skal bevæge os langt i retning mod minimalstaten, hvis velfærdssamfundet skal bevares. Men hvilket velfærdssamfund står tilbage, hvis økonomerne får magt, som de har agt?”

Vi betaler selv efterlønnen (Arbejderen, 5. januar 2011)
“Lønmodtagerne betaler selv efterlønnen gennem efterlønsbidrag, a-kassekontingent og arbejdsmarkedsbidrag. Det viser en gennemgang af efterlønnens historie, som Arbejderen har foretaget.”

 

Sites med temaer

Særnummer om efterløn (Ugebrevet A4, 2. februar 2011, 24 sider; online på YumpU)

Fup og fakta om efterlønnen (Information.dk). Blog af Jacob Andersen og Nils Enrum. Se også deres bog: Forkerte reformer giver ikke rigtig velfærd (Dansk Kommunikation, august 2011) + artikel af forfatterne: Forkerte reformer giver ikke rigtig velfærd (Modkraft.dk/Kontradoxa, 2. september 2011) + kap. 4 online (pdf)

Fingrene væk fra efterlønnen (Enhedslisten; online på Internet Archive)
“Aflivning af myter, faktaark samt Enhedslistens forslag til finansiering af velfærden og sikring af arbejdskraft.”

Efterløn (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd)
En række økonomiske analyser.

Bevar efterlønnen (Faglig Fælles Forbund, 3F)
Nyheder, fakta og debat.

Bevar efterlønnen (Fødevareforbundet, NNF)
Nyheder og baggrundsmateriale.

Efterløn (Fag og Arbejde, FOA)
“I dette tema har vi samlet foa.dk’s dækning af sagen, fakta om efterlønnen og links til steder, hvor du kan blive klogere.”