Fra KUF-pjece: Om Verdensbanken, 1970, s. 15. Tegning: Madsen.
Fra KUF-pjece: Om Verdensbanken, 1970, s. 15. Tegning: Madsen.

Forord

Denne emneliste blev oprindelig lavet i 2001, i forlængelse af de omfattende demonstrationer og bevægelser vendt mod IMF, Verdensbanken og WTO, og den globale kapitalistiske verdensorden de fungerer i.

Bjarne A. Frandsen, Oktober 2001.
Revideret oktober 2010/juni 2019.


Indhold


Se også på Socialistisk Bibliotek:


 

Leksikale

Leksikon for det 21. århundrede
Wikpedia.org

 

Danske (+ norske) artikler og temaer

Autonom Infoservice

Verdensbanken – et blik bag kolossens facader. Af Alfred Lang (23. april 2015)
“Ifølge journalistisk research er en hel del af Verdensbankens projekter baseret på tvangsforflytninger, landrov og sågar mord.”

Gaia: tidsskrift for international solidaritet

Stemmer fra Prags gader (nr.31, vinter 2000, s.12-15)
“I slutningen af september var gaderne i Prag scene for en lang række forskellige protester imod Verdensbanken og IMFs årlige møde.”

Tema: Frihandel (nr.29, sommer 2000, s.2-37)

Kenneth Haar/Sven Gårn Hansen: Erfaringer fra et vendepunkt (nr.27, efterår 1999, s.22-33)
“Hvordan får vi rigtig hul på kampen mod den kapitalistiske globalisering? Forløbet omkring MAI-aftalen giver et par fingerpeg.”

Internasjonal Socialisme

Christian Ringdal/Aslak Orre: IMF, Verdensbanken og WTO: imperialismens økonomiske organisatorer (nr. 6, høsten 2000)
“Vi skal konsentrere oss hvordan institusjoner som IMF, Verdensbanken og Verdens Handelsorganisasjon (GATT/WTO) i løpet av det siste halve århundret har utviklet aggressive metoder for å åpne opp stadig nye markeder og investeringsområder for de sterkeste kapitalistene.”

John Rees: Slaget etter Seattle (nr.5, vinteren 2000)
“Framfor alt viser Slaget i Seattle’ at den antikapitalistiske stemningen ikke er en døgnflue, noe som kan avvises som en forbigående misnøye fordi den enda ikke har vunnet tilbake alt man tapte på 1980-tallet.”

Marxisme Online

Barry Coates: GATS (2001)
“Det mest groteske eksempel på hvad der er i vejen med WTO er måske The General Agreement on Trade in Services (GATS).”

Chris Harman: IMF, globalisering og modstand (2000)
“En værdifuld guide om IMF og Verdensbanken. Den er fuld af facts og argumenter, som er nødvendige at have ved hånden. IMF, globalisering og modstand beskriver, hvad IMF er, hvad den gør og virkningen af dens politik på mennesker både i de ‘udviklede’ økonomier og i Den Tredje Verden.”

Socialistisk Information

John Jessen: Bedre end brosten (nr.159, nov. 2001, s.21-22). Anmeldelse af Michael Voss: Frihandel eller fribytteri: WTO-traktater, konflikter og konsekvenser (Fremad, 2001, 191 sider).

Finn Kjeller: GATS gør velfærd til varer (nr.151, marts 2001, s.3-8).
“Troede man, at WTO blev slået i Seattle, bliver man slemt skuffet. I denne måned starter i Genève en ny omgang forhandlinger, som kan gøre store områder af den offentlige service til genstand for WTO’s konkurrenceregler.”
Artiklerne er p.t. ikke online.

Solidaritet

Michael Voss: Magtens stemme har talt (nr. 5, december 2001, s. 22-27; online på Internet Archive)
“Ved hjælp af manipulation, trusler og bestikkelse lykkedes det EU at få tæsket udviklingslandene på plads ved WTO i Qatar. En ny runde med omfattende liberalisering af handel med landbrug, industrivarer og tjenesteydelser er sat igang. Det frie marked vandt igen over de demokratiske muligheder, og de multinationale koncerner får det endnu lettere.”

Boris Kagarlitsky: Erfaringerne fra Prag (nr.2, maj 2001, s.8-14; online på Internet Archive)
“Hvad betød Prag for venstrefløjen? Den vigtigste udvikling er at bevægelsen mod den kapitalistiske globalisering blev ægte international, det vil sige global.”

Susan George: Idéernes krig (nr.2, maj 2001, s.15-21; online på Internet Archive)
“Det som idag synes en naturlig følge af ‘globalisering’, er i virkeligheden frugten af en langsigtet og vellykket strategi. Men det var venstrefløjens passivitet på den ideologiske front som muliggjorde neoliberalismens sejrstog. Det gælder derfor om at genopbygge en intellektuel modstandsbevægelse som kan tilbageerobre det tabte.”

Stop TTIP

TTIP og CETA: De nye frihandelsaftaler (pdf). Tekst, oversættelse og redigering ved Maja Føgh og Charlotte Ryø (Oplysningsforbundet May Day/Stop TTIP, Danmark, december 2015, 36 sider; online på Internet Archive).
“TTIP: En omfattende frihandelsaftale mellem EU og USA, der er ved at blive forhandlet på plads (Transatlantic Trade and Investment Partnership). CETA: En omfattende frihandelsaftale mellem EU og Canada, der er forhandlet på plads, og som afventer godkendelse (Comprehensive Economic and trade Agreement).”

Vardøger

Det internasjonale valutafondet og Verdensbanken: Verdensøkonomiens to monstre (pdf) (nr.19, juni 1990, 136 s.)
“I dette heftet av Vardøger prøver viførst og fremst å kaste lys over den politiske profilen og funksjonsmåten tilValutafondet og Verdensbanken, og den sentrale rollen disse to institusjon-ene nå spiller i verdensøkonomien. Flere av artiklene gir, med forskjelligevinklinger, kritiske analyser av den strategien Valutafondet hittil har fulgtfor å løse gjeldskrisa, og det blir vist at Fondets strategi har vært en fiasko.”

Wikipedia.dk