Naomi Klein og katastrofekapitalismen (Chokdoktrinen)

0
272

Emneliste med anmeldelser af og debat om Naomi Klein’s “Chokdoktrinen: Katastrofekapitalismen” – på dansk og engelsk


Forord

Naomi Klein sætter i sin nye bog om katastrofekapitalismen fokus på de herskende klassers udnyttelse af omfattende kriser (som krig, terroristangreb og naturkatastrofer) til at gennemføre radikale økonomiske og politiske ændringer. Bogen er et fundamentalt opgør med de markedsøkonomiske fundamentalister og følger deres hærgen gennem et halvt århundrede.

Bjarne A. Frandsen
December 2007

Revideret juni 2008

Bogen udkom i dansk udgave 30. maj: Chokdoktrinen: katastrofekapitalismens opkomst (Klim, 2008, 667 sider)


Indhold


Se også Socialistisk Biblioteket:


 

På dansk

Arbejderen

Naomi Klein i løvens gab (11. juni 2008)
“Hun er blevet kaldt anti-globaliseringsbevægelsens frontfigur. Den 2. juni gæstede den canadiske journalist og forfatter Naomi Klein Copenhagen Business School. Arbejderen var med.”

Mauri Johansson: Katastrofekapitalismens sande væsen (5. marts 2008)
“Naomi Klein har lagt en guldgrube af dokumentation foran os, der viser hvor vi er på vej hen, hvis vi, de demokratiske kræfter, ikke med fuld styrke afslører, hvad der foregår og offensivt blander os i udviklingen.”

Berlingske

Bent Blüdnikow: Kapitalismens påståede elendighed (21. juni 2008)
“Onde kræfter og væmmelige økonomer har en plan om at omskabe verden til et kapitalistisk helvede. Det er visionen i Naomi Kleins tankeverden. Hun er blevet venstrefløjens nye superhelt, men problemet er, at hendes påstande er tankespind. Læs en ny svensk bog, der afslører hendes forløjede verden.”

Mikael Jalving: Et manisk manifest (6. juni 2008)
“Den canadiske stjerne­reporter Naomi Kleins ‘Chokdoktrinen’ er en vampyrhistorie om en ny form for ondartet kapitalisme, som lever af blod, kollektive traumer og krig. Det er som at læse Michael Moore på speed: underholdende og begavet, men ensporet, konspiratorisk og manisk.”

Danmarks Radio

Kaoskapitalisternes værste fjende. Ved Sigrid Wilbeck (P1, Orientering, 6. juni 2008, 22 min.)
“Chok, vold og udemokratiske afledningsmanøvrer er den strategi, ledende økonomer og regeringsledere har brugt og bruger til at gennemføre neo-liberale reformer verden over. Det er påstanden i den canadiske forfatter Naomi Kleins nyeste bog Chokdoktrinen’. Hun besøgte mandag Danmark for at fortælle om bogen.”

Interview med den canadiske journalist og forfatter Naomi Klein. Ved Adam Holm (DR2, Deadline 22.30, 2. juni 2008, 9 min.)

I hælene på katastrofe-kapitalismen. Ved Louise Puck (P1, Orientering, 8. oktober 2007, 9 min.)
“Eksemplerne står i kø når den canadiske journalist Naomi Klein drager ud i verden i hælene på katastrofekapitalisme. For ifølge Naomi Klein skal man ikke lede længe efter eksempler på, at en naturkatastrofe eller et politisk sammenbrud er blevet efterfulgt af voldsomme økonomiske reformer, som har reduceret den statslige indblanding og giver plads til et frit marked. ”

F!

Jakob Nørhøj: Naomi Klein spidder neoliberalismen (nr.2, april 2008, s.23)
“Naomi Kleins værk er en moppedreng på over 500 sider, men
skrevet mere skarpt end nogen spændingsroman. Smid roligt ‘Das
Kapital’ i genbrugscontaineren og glæd dig over, at der nu leveres
skarp, moderne, veldokumenteret og inspirerende kapitalismekritik,
som vi ikke har set det i mange, mange år.”

Gaia

Michael Hardt: Kapitalens vold (nr.59, forår 2008, s.20-25)
“Kapitalismen lukrerer både på socio-økonomiske og økologiske katastrofer. Naomi Kleins nye bog er et imponerende bidrag til forståelsen af den neoliberale kapitalismes historie, der går lige fra udviklingen af chok-terapi til besættelsen af Irak.”

Information

Anton Geist: Naomi Klein i pennefejde med svensk liberalist (15. september 2008)
“Pennefejden mellem venstrefløjsikonet Naomi Klein og den svenske liberalist Johan Norberg er gået ind i tredje runde. De to skarpe debattører anklager hinanden for at fordreje facts i et forsøg på at fremme deres egen politiske agenda.”

Anton Geist: Arzrouni lagt på is (10. juni 2008)
“Weekendavisen vil senere igen benytte Christopher Arzrouni som anmelder, selv om Information kunne afsløre, at den liberale ideologs Naomi Klein-anmeldelse var et plagiat.”
Arzrounis anmeldelse fra Weekendavisen (nr.23, 6. juni 2008) er nu fjernet fra avisens site. Johan Norbergs Naomi Klein-kritik, som Arzrouni bragte i forkortet form under eget navn, kan ses på den højre-libertære tænketank Cato Institute. Se om Cato Institute på SourceWatch

Anton Geist: Christopher Arzrouni plagierer amerikansk anmeldelse (7. juni 2008)
“Den liberalistiske skribent Christopher Arzrouni mener, at han er den eneste danske anmelder, der har leveret en ordentlig anmeldelse af Naomi Kleins kapitalisme-kritiske bog ‘Chokdoktrinen’. I virkeligheden har han tyvstjålet alle sine argumenter og formuleringer fra en amerikansk anmeldelse af bogen.”

Katastrofe-kapitalismens krise er de progressives udfordring (6. juni 2008). Jørgen Steen Nielsen interviewer Naomi Klein.
“Venstrefløjen har været for selvtilfreds og har forsømt at udvikle ideer. Man ændrer ikke verden med e-mails og sms’er, siger den canadiske journalist, forfatter og aktivist Naomi Klein.”

Nina Trige Andersen: ‘Chok og ærefrygt’ på CBS (3. juni 2008)
“Katastrofekapitalismens succes forudsætter ekstreme kriser, fordi folket ellers vil modsætte sig ‘frimarkeds-fundamentalismen’, lyder det fra bestsellerforfatter og aktivist Naomi Klein, der i går forelæste på Copenhagen Business School.”

Lotte Folke Kaarsholm: Kapitalismens sorte bog (5. oktober 2007)
“Naomi Kleins gennembrudsbog ‘No Logo’ trak tæppet væk under Nike og de andre globale varemærker ved at kaste lys ind i den mørke verden af børnearbejde og udnyttelse, der lå bag de glittede reklamer. Hendes nye projekt er endnu mere ambitiøst: I ‘The Shock Doctrine’ vil hun påvise sammenhængen mellem det frie markeds ideologer og vold og overgreb i kapitalistiske samfund gennem de sidste 40 år. Verdens mest berømte økonomer er blandt de hovedanklagede.”

Klassekampen

Overvåker verdens makthavere (2. juni 2008)
Interview med Naomi Klein: “Naomi Klein bruker sin egen teori om katastrofekapitalisme til å forutsi maktovergrep knyttet til naturkatastrofene i Kina og Burma.”

Kommunistisk Politik

Franz Krejbjerg: Manifest mod nyliberalisme (nr.15, 2008)
“Den canadiske forfatter og journalist Naomi Kleins ’Chok Doktrinen’ er en fremragende afsløring af imperialismens nyliberale projekt.”

Kritisk Debat

Naomi Klein: Derfor elsker højrefløjen katastrofer (marts 2008)
“I løbet af de seneste fire år, har jeg undersøgt et meget lidt udforsket område af den økonomiske historie: Den måde, hvorpå kriser har banet vejen for højrefløjens økonomiske revolutions fremmarch hen over kloden. En krise rammer, panikken spreder sig, og ideologier udfylder tomrummet og omstrukturerer hurtigt samfundet i de store virksomhedsspilleres interesser. Det er en manøvre, jeg kalder ‘katastrofekapitalisme’.”

Anders Lundkvist: Kapitalismens blodige fundament (februar 2008)
“Naomi Klein’s The Shock Doctrine opdaterer kapitalismens historie. Det er den bedste bog om politisk-økonomiske forhold, som jeg har læst i mange år … Denne bog vil blive en klassiker, der vil sætte dagsordenen for megen diskussion på venstrefløjen. Læs den.”

Det Ny Clarté

John Gray: Enden på verden som vi kender den (nr.5, november 2007, s.81-83)
“Har eksperimentet med det frie marked slået fejl? Naomi Klien, en af den globaliseringskritiske bevægelses mest kendte forfattere, mener at projektet er ved at sejre sig selv ihjel. Katastrofekapitalismen virker i den forstand, at de store virksomheder tjener styrtende med penge, men krisen lurer lige om hjørnet.”
Artiklen er p.t. ikke online.

Palæstina-Orientering

Lars Ploug: Katastrofil kapitalisme (nr.4, december 2007, s.17-18)
“Bogen er på en og samme tid en udlægning af historien om den frimarkedsideologi, der har spillet forskellige, men vigtige og skæbnesvangre roller overalt i verden, og en diagnose af nye markeder, som har åbnet sig undervejs i krigen mod terror og de store selskabers bestræbelser på at at gøre dem endnu større og endnu mere profitable. Og Israel har i kraft af sin beliggenhed og politik fået en særlig rolle at spille i den ny kapitalisme.”
Anmeldelsen er online i tidsskriftet Solidaritet (nr.1, februar 2008, s.26-27).

Politiken

Lasse Horne Kjældgaard: Neoliberalismens sorte bog (1. juni 2008)
“Naomi Kleins udredning af det katastrofekapitalistiske korstog, der har hærget verden i fire årtier, burde vække lige så stor opmærksomhed som Eisenhowers berømte advarsel om det militærindustrielle kompleks.”

Revolution

Niklas Zenius Jespersen: Naomi Klein i København (16. juni 2008)
“Mandag d. 2. juni besøgte Naomi Klein som led i hendes skandinaviske turné, CBS (Copenhagen Busniss School) for at holde forelæsning om hendes nyeste bog ‘Chokdoktrinen: katastrofekapitalismens opkomst’.”

Barbara Humphries og Frederik Ohsten: Kapitalismen er en katastrofe (13. juni 2008)
“De fleste anmeldelser af ‘Chokdoktrinen’ har fokuseret på kapitalisternes brug af naturkatastrofer til at tjene profit. Men Naomi Kleins bog går længere endnu. Den viser, at det er selve kapitalismen, der er en katastrofe. Naomi Klein leverer en nådesløs fordømmelse af kapitalismen, men hun præsenterer ikke et alternativ. Det er op til marxisterne at præsentere det.”

Rød-Grønne Linjer

Kenneth Haar: Kapitalismens chokdoktrin (nr.3, 24. februar 2008, s.6)
“Hvad har tsunamien, Pinochet, Irakkrigen og 11. september med hinanden at gøre? Den moderne kapitalismes udnyttelse af kriser, svarer Naomi Klein i sin nye bog.” P.t. ikke online.

Socialistisk Information

Nina Trige Andersen: Populær kapitalismekritik på godt og ondt (01.07.08)
” Med køligt raseri leverer Naomi Klein vigtige og skræmmende indsigter i moderne kapitalismes grusomme mekanismer og konsekvenser … Desværre ofrer hun teoretisk sammenhængende analyse af interessemodsætninger og ideologiske forskelle i sit forsøg på at få variationer af frimarkedstænkning gennem fire årtier og på vidt forskellige kontinenter til at passe ind i én altomfattende tese. Det svækker den ellers isnende kapitalismekritik, som Klein formår at servere i populariseret og aldeles anvendelig udgave.”

Weekendavisen

Christopher Arzrouni: Venstrefløj: Selv katastrofe (nr.23, 6. juni 2008)
“Med frontfigurer som Naomi Klein mister venstrefløjen al troværdighed. Hendes seneste bog er løgn og manipulation fra ende til anden.”
Anmeldelsen viste sig at være et forkortet afskrift fra en amerikansk højre-libertær tænketank (Cato Institute), og er nu fjernet fra avisens site. Se nærmere på Information ovenfor.


 

In English

ShockDoctrine.com

Cover of Naomi Klein's "The Shock Doctrine"
Cover of Naomi Klein’s “The Shock Doctrine”

“On this website, you can receive the latest news about Naomi Klein’s latest book and read reviews … ShockDoctrine.com is designed to serve as a living companion to the book for readers who want to delve deeper into the book’s material and themes, and who want to see the evidence for themselves.”
See:
Reviews + Video/Audio + Resources (a section intended to serve as a companion to the book)

Guardian
Failure is success
Theme about Naomi Klein’s book with background, debate, interviews, reviews and videos.

Wikipedia, the free encyclopedia
Naomi Klein
The Shock Doctrine

Naomi Klein
Meet Naomi – Articles – Video/Audio.

AlterNet
Naomi Klein strikes back at critics of her ’Shock Doctrine’ book (September 11, 2008)
“Responding to critics from the libertarian Cato institute and The New Republic.”
– Naomi Klein: America’s deadly shock doctrine in Iraq (September 14, 2007; online at Internet Archive)
“This excerpt from Naomi Klein’s controversial new book, ’The Shock Doctrine’, explains how the U.S. set about to destroy the Iraqi national psyche and then push through a disastrous privatization of its economy.”

Cato Institute
Johan Nordberg: The Klein Doctrine: The rise of disaster polemics (Briefing Paper, no. 102, May 14, 2008, 20 p.)
“Klein’s analysis is hopelessly flawed at virtually every level.”
See reply from Naomi Klein (AlterNet, September 11, 2008; online at Internet Archive) – and about the institute at SourceWatch.

CounterPunch
Alexander Cockburn: On Naomi Klein’s ’The Shock Doctrine’ (September 22/23, 2007)
“Klein’s outrage is admirable. Her specific exposes across six decades of infamy are often excellent, but in her larger ambitions her metaphors betray her. From the anti-capitalist point of view she’s too gloomy by half. A capitalism that thrives best on the abnormal, on disasters, is by definition in decline.”

Democracy Now!
Alan Greenspan vs. Naomi Klein (September 24, 2007)
“In a Democracy Now! exclusive debate, former federal reserve chairman Alan Greenspan and journalist Naomi Klein square off on the Iraq war, oil, President Bush tax cuts, social security, economic populism in Latin America, corruption and crony capitalism.”
– The Shock Doctrine: Naomi Klein on the rise of disaster capitalism (September 17, 2007)
“In her first national broadcast interview since the publication of ’The Shock Doctrine’, Klein joins us in our firehouse studio for the hour.”

Green Left Weekly
Stuart Harrison: Milton Friedman’s terrible legacy (Issue 739, 13 February 2008; online at Internet Archive)
“Milton Friedman’s death was greeted by a tide of obituaries in the mainstream press in support of the world renown ’libertarian’ economist. Yet very few cared to mention the various example countries he had made his work over his life.”

In Defence of Marxism
Barbara Humphries: Review of ’Disaster capitalism’ by Naomi Klein – Capitalism is a disaster (27 February 2008)
“I would urge everyone to read this book for an overview of the past thirty years of economic and political development worldwide … The only things missing is a perspective for how to remove the cause of all this, capitalism, but that is up to the Marxists to offer.”

In These Times
Christopher Hayes: The new road to serfdom (November 9, 2007)
“Over the course of 500 pages, Klein documents the moments of chaos and disruption that allow a small coterie of experts to swoop in and administer what’s invariably called ’bitter medicine’, ’painful reforms’ or ’shock therapy’ … If The Shock Doctrine overreaches at times, its central contention is spot on. The force and permanence of a book like this can change outlooks and systems.”

International Socialism
Neil Davidson: Shock and awe (Issue 124, Autumn 2009, p.159-177)
“[The book] is an important work. Although, as we have seen, it draws on David Harvey in some respects, it presents an argument about neoliberalism in terms far more comprehensible to non-academic activists than the jargon of, say, ’the spatial fix’. The very fact of its popularity does, however, place an onus on Klein’s fellow members of the radical left to draw friendly but critical attention to its weaknesses.”

International Socialist Review
Ben Dalbey: Investing while there’s still blood on the ground (Issue 58, March–April 2008)
“Has capitalism really ever been anything other than ’corporatist’? Can capitalism exist without violence, and is the symbiotic relationship between profit and misery really a new phenomenon? … I believe the answers to these questions cannot be adequately answered – nor can the problems of our world’s economic and political system be adequately solved – within the bounds of the Keynesian framework Klein seems to offer as a solution. Nonetheless, Klein’s book should be read, discussed, and debated …”

Left Business Observer
Doug Henwood: Awe, shocks! (Issue 117, March 2008)
“As do many partisans of the global justice movement, Klein exhibits a nostalgia for the Keyensian welfare state model that prevailed in many rich countries in the decades following World War II … Using words like ’Friedmanite’ and ’neoliberalism’ is a way to avoid talking about capitalism in any systemic fashion. When Klein does address systemic issues, she professes that she’s not anticapitalist, but prefers a form of managed or welfare capitalism.”

Left Turn
Pranjal Tiwari: A people’s history of shock and awe (Issue 27, Jan/Feb 2008)
“Naomi Klein chronicles a violent, global ’revolt of the elites’ in her latest book The Shock Doctrine. In this interview with Left Turn editor Pranjal Tiwari, she explains how neoliberalism represents the counter-revolution of capital and thrives on disasters, wars, and crises to spread throughout the world.”

Links
Patrick Bond: In defence of Naomi Klein’s analysis of South Africa (September 2008; online at Internet Archive)
“In response to Beware Electocrats: Naomi Klein on South Africa by Ronald Suresh Roberts in Radical Philosophy.

London Review of Books
Stephen Holmes: Free-Marketeering (Vol.30, No.13, 3 July 2008)
“Klein is an energetic and insatiably curious traveller who seems to have something vivid and illuminating to report about almost every part of the world. Some might feel, however, that she skips lightly over evidence that complicates her narrative of innocence besieged by corruption.”

Monthly Review
Michael Gould-Wartofsky: Disaster Capitalism: An offer you can’t refuse – or can you? (Vol.60, No.1, May 2008)
“… in many of the places ravaged by disaster capitalism, we find ’shock resistance’ and ’people’s reconstruction’ today on the upsurge … While Klein sometimes pauses to recognize the resistance – for which the ruling class needs its cattle prods and taser guns – the people themselves demand a more central place. Some readers may also find themselves asking a simple question: Isn’t all capitalism disaster capitalism?”

NACLA: North American Congress on Latin America
Greg Grandin: Body Shocks: A 40th anniversay conversation with Naomi Klein (Vol. 40, No. 6, November/December 2007)

NaomiKlein.org
One year after the publication of The Shock Doctrine, a response to the attacks (September 2nd, 2008; online at Internet Archive)
“In recent months, several articles and reports have come out claiming to debunk my thesis. The most prominent are a ’background paper’ published by The Cato Institute, extended into a full length book in Swedish (!), and a lengthy essay in The New Republic by senior editor Jonathan Chait.”
The article is also online at AlterNet.

The Nation
Naomi Klein: Disaster Capitalism: State of extortion (July 21, 2008)
“As the planet is rocked by multiple shocks, here’s a look at how disaster capitalists are reaping the benefits – leveraging the Iraq War, the push for arctic drilling and the global food crisis.”
Video: The Shock Doctrine (September 18, 2007, 8 minute)
“Nation columnist Naomi Klein explores a key argument from her new book.”
Naomi Klein: Latin America’s shock resistance (November 26, 2007)
“Recent events in the region show how societies can recover from extreme capitalism.”

New Left Review
Michael Hardt: The violence of capital (Issue 48, November-December 2007, p.153-160)
“Neoliberal transformations, from Chile to occupied Iraq, as instances of a ’disaster capitalism’ enabled by socio-economic and ecological trauma.”

The New York Times
Joseph E. Stiglitz: Bleakonomics (September 30, 2007)
“Klein is not an academic and cannot be judged as one. There are many places in her book where she oversimplifies. But Friedman and the other shock therapists were also guilty of oversimplification, basing their belief in the perfection of market economies on models that assumed perfect information, perfect competition, perfect risk markets. Indeed, the case against these policies is even stronger than the one Klein makes.”

Red Pepper
After shock (October/November 2007)
“From Poland to Iraq and from China to New Orleans, neoliberalism has risen on the back of what Naomi Klein calls ‘disaster capitalism’. She spoke to Oscar Reyes about her new book, The Shock Doctrine, and new forms of resistance.”

Socialist Review
The Shock Doctrine (Issue 318, October 2007)
“Naomi Klein talks about her new book with Chris Nineham and discusses some of the controversies it has raised.”

Socialist Worker (US)
A system built on crisis and violence (Issue 656, December 14, 2007)
“Naomi Klein’s new book is an indictment of capitalism and the free-market system in the era of neoliberalism and the ’war on terror’. During her tour to promote the book, she sat down with Anthony Arnove to talk about some of the themes she takes up in The Shock Doctrine, and the questions she’s encountered at her appearances.”

Solidarity
Pat Longman: Keeping the victims in disaster mode (3/126, 7 February 2008)
“This book is well researched; particularly well worth a read are the chapters on Russia and South Africa. However, because the main focus of the book is on the development and implementation of ’disaster capitalism’ throughout the world, without any critical analysis of left political movements, the reader comes away with the depressing impression that workers and the left are always destined to be victims, and not architects of our own destiny.”

World Socialist Web Site
Nick Beams: A superficial analysis of global capitalism, Part 1-2 (27-28 February 2008)
“Her central argument is that it is not necessary to overturn the capitalist profit system – indeed that would represent simply another version of the ’fundamentalism’ that characterises ’free market doctrines’. On the contrary, another way can be found, based on returning to the so-called Keynesian measures – government intervention and regulation – that were employed during the post-World War II boom.”
See also Letters (3 March 2008).

A World to Win
Peter Arkell: Global shock therapy (2007)
“The book is a brilliant investigative report on the recent history of the world, an analysis of how the US government and its agencies were able to impose their brutal agenda wherever the conditions allowed. For all that, The Shock Doctrine fails to place the story in the context of the developing crisis and the contradictions of global capitalism as a system.”

Z Magazine
Joshua Sperber: Book review (Vol.20, No.12, December 2007)
“Whereas The Shock Doctrine provides an excellent description of contemporary capitalism, it largely fails to explain it. Klein’s erroneous conception of capitalism has her focusing on individual actors instead of larger transformations affecting the postwar economy.”

ZNet
Walden Bello: Power, passion, and neoliberalism (November 24, 2007)
“Klein’s account is superb, but it is not without its flaws. For one, Klein has too rosy a view of the Keynesian state that reigned in the United States and Europe and the developmental state that dominated the Southern Cone in the period from late the 1940s to the mid-70s.”

YouTube

The Shock Doctrine (September 8, 2007, 6:47 min.)
“An spanish subtitled short film by Alfonso Cuaron regarding Naomi Klein’s research on Disaster Capitalism.”