1905-normal_arken_hansscherfig220.jpg

***
Indhold:

Forord

Om Hans Scherfig

Af Hans Scherfig

Div. relaterede links

Appendix: Om Hans Scherfig: Idealisten


Forord

Hans ScherfigForfatteren Hans Scherfig (født 8. april 1905 i København – død 28. januar 1979) har en særlig plads blandt venstrefløjens forfattere: af forfattere på venstrefløjen er han nok den bredest populære og læste, og blandt venstrefløjens læsere er han den eneste af de ”store gamle” forfattere, som mange stadig kan huske som foredragsholder og som aktiv bidragsyder til dagens debat.
Som maler har han også en særlig plads med sin naivistiske stil, sine betragtninger om naturen (og kapitalismens) orden og uorden og ikke mindst på grund af udbredelsen af hans farveglade billeder af især elefanter især, der hænger i de små hjem.
I anledning af Hans Scherfigs 100-års-dag samlede vi links, som belyser Scherfig og noget af hans arbejde som forfatter og maler.

Satirikeren Scherfig ville kunne spinde en ende over det faktum, at han netop nu er en udryddelsestruet art.
For ikke blot var han partitro medlem af Danmarks Kommunistiske Parti og de russiske forsvarsbrødre, men også som forfatter er der nogen, der gerne ser ham forsvinde. Således har kulturminister Brian Mikkelsens kanonudvalg begået en anbefaling af en litterær kanon for folkeskolen og gymnasiet, hvor Scherfig – om man så må sige – er skudt ud af kanonen; forfatteren til skolesatiren frem for nogen, Det Forsømte Forår, er fjernet fra den obligatoriske liste for danske skoleelevers litterære fællesgods: den såkaldte fælles kanon og fra de vejledende læse-lister for både folkeskolen og for de gymnasiale uddannelser.
Kanonudvalgets kunstige åndedræt til en fælles national litteratur får forhåbentligt svært ved at udrydde læseglæden og fryden – og stedvise irritation – over Scherfigs satirer. Det viser Kanonudvalget selv i deres rapports bilag Hvad læser de i dag?.
Han Scherfigs litterære overlevelsesevne ses også af, at han er med både blandt kandidaterne og vinderne af top 10 blandt The Best Danish Book of the Century.

Så mon ikke forfatteren Hans Scherfigs skønlitteratur overlever den borgerlige regerings kulturkamp og fortsat vil have plads i hjerter, bogreoler og konfirmanternes gavestakke?

Bibliografi over bøger (titler og udgaver), udg. i Danmark: Hans Scherfig (bibliografi.dk: international forfatterbibliografi

Link til materialer om Arne Hardis’ bog: Idealisten : En biografi om Hans Scherfig (udg. oktober 2008) findes som selvstændig linkbox: Om Hans Schefig : Idealisten (Modkraft.dk/Tidsskriftcentret)

Jørgen Lund
Påbegyndt 23.3.2005. Ajourført 9.1.2013.


Emenord: dansk kultur, litteratur, forfattere, malerkunst, malere, kulturkanonen, litteraturkanonen,

Variantord: schefig, sjerfig, cherfig, sherfig,

EFTERLAD ET SVAR

Indtast din kommentar
Indtast dit navn her

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.