Forfatteren, satirikeren, maleren, tegneren og kommunisten Hans Scherfig var en af tidens mest populære kunstnere på venstrefløjen.
Indhold:
Forord
Forfatteren Hans Scherfig (født 8. april 1905 i København – død 28. januar 1979) har en særlig plads blandt venstrefløjens forfattere: af forfattere på venstrefløjen er han nok den bredest populære og læste, og blandt venstrefløjens læsere er han den eneste af de ”store gamle” forfattere, som mange stadig kan huske som foredragsholder og som aktiv bidragsyder til dagens debat.
Som maler har han også en særlig plads med sin naivistiske stil, sine betragtninger om naturen (og kapitalismens) orden og uorden og ikke mindst på grund af udbredelsen af hans farveglade billeder af især elefanter især, der hænger i de små hjem.
I anledning af Hans Scherfigs 100-års-dag samlede vi links, som belyser Scherfig og noget af hans arbejde som forfatter og maler.
Satirikeren Scherfig ville kunne spinde en ende over det faktum, at han netop nu er en udryddelsestruet art.
For ikke blot var han partitro medlem af Danmarks Kommunistiske Parti og de russiske forsvarsbrødre, men også som forfatter er der nogen, der gerne ser ham forsvinde. Således har kulturminister Brian Mikkelsens kanonudvalg begået en anbefaling af en litterær kanon for folkeskolen og gymnasiet, hvor Scherfig – om man så må sige – er skudt ud af kanonen; forfatteren til skolesatiren frem for nogen, Det Forsømte Forår, er fjernet fra den obligatoriske liste for danske skoleelevers litterære fællesgods: den såkaldte fælles kanon og fra de vejledende læse-lister for både folkeskolen og for de gymnasiale uddannelser.
Kanonudvalgets kunstige åndedræt til en fælles national litteratur får forhåbentligt svært ved at udrydde læseglæden og fryden – og stedvise irritation – over Scherfigs satirer. Det viser Kanonudvalget selv i deres rapports bilag Hvad læser de i dag?
Hans Scherfigs litterære overlevelsesevne ses også af, at han er med både blandt kandidaterne og vinderne af top 10 blandt The Best Danish Book of the Century.
Så mon ikke forfatteren Hans Scherfigs skønlitteratur overlever den borgerlige regerings kulturkamp og fortsat vil have plads i hjerter, i bogreoler og i non-firmanternes gavestakke?
Bibliografi over bøger (titler og udgaver), udg. i Danmark: Hans Scherfig (Bibliografi.dk: international forfatterbibliografi)
Link til materialer om Arne Hardis’ bog: Idealisten: En biografi om Hans Scherfig (udg. oktober 2008) findes som selvstændig bogbox: Om Hans Schefig: Idealisten, ligesom der på Socialistisk Bibliotek er indskannet nogle tekster af Hans Scherfig.
Jørgen Lund
Påbegyndt 23.3.2005.
Revideret 28.1.2019.
Se også på Socialistisk Bibliotek om Hans Scherfig:
- Bogboxen: Om Hans Scherfig: Idealisten, om Arne Hardis’ bog: Idealisten: En biografi om Hans Scherfig.
- Teksten: ABC-Krig – Råd og vink, satire af Hans Scherfig fra “Land og Folk”, 24. januar 1960.
- Teksten: Mig og Scherfig, hvor skuespilleren Ove Sprogø fortæller om sit forhold til Scherfigs tekster.
- Teksten: “Tømrerskruen” der i 1794 udviklede sig til den første generalstrejke i Danmark, af Hans Scherfig.
- Tidslinjen 30. juli 1794, om Tømrerstrejken i 1794.
Om Hans Scherfig
Leksikalt
- Scherfig, Hans (Leksikon.org)
- Hans Scherfig (Denstoredanske.dk)
- Hans Scherfig (Wikipedia.dk)
- Hans Scherfig. Af Jesper Arved Nielsen (Forfatterweb, 1993)
- Hans Scherfig (1905-1979) (Litteraturpriser.dk)
- Hans Scherfig (Bibliografi.dk)
- Samfundsordenen som hovedskurk – Hans Scherfig. Af Søren Schou (Dansk litteraturs historie, bd. 4, side 197-205; online på Denstoredanske)
- Hans Scherfig (Kulturcentret Assistens). Om Scherfigs grav + om kirkegården i hans bøger.
(Gyldendal, 1977, 224 sider).
Fra forordet, side 7: “..for Scherfig drejer dig sig om.. at påvise det klassemæssige indhold i tidens fænomener og begreber…”
Fra efterskriftet, af Hans Scherfig, side 191: “.. hvad der i sin tid er skrevet om det skrevne (er) det morsommeste for den overlevende forfatter ..”
Artikler
Den reflekterede troskyldighed: Hans Scherfig 1905-1979 (pdf). I Morten Thing: Portrætter af 10 kommunister (Tiderne Skifter, 1996, s.240-264; online på RUC). Scroll ned til s.139-152.
Kapitlet findes også som indskannet tekst: Hans Scherfig 100 år: Den reflekterede troskyldighed (Modkraft.dk/Kontradoxa, 8. april 2005).
Hans Scherfig: satirens mester (pdf). Af Frederik Ohsten (Det Ny Clarté, nr.21, december 2012). Scroll ned til s.64-66.
“Hans Scherfigs bøger er oversat til utallige sprog. Det er ganske enkelt en af de mest betydelige danske forfattere nogensinde. Uanset hvad man mener om Scherfigs litterære stil (som i denne skribents øjne er intet mindre end genial) …”
Idealister dengang – og nu. Af Klaus Haase (Arbejderen.dk, 22. september 2010)
“Det er over 60 år siden, at Scherfig skrev sit opgør med mellemkrigstidens virkelighedsflugt. Nu er idealister genudkommet – og stadig lige aktuel.”
Omkring Scherfigs billedverden. Af Jørgen Tang Holbek (Arbejderen.dk, 19. maj 2005)
“Tanker omkring alvor og leg i Hans Scherfigs billedunivers, med udgangspunkt i to aktuelle udstillinger, der vises på Arbejdermuseet og Sophienholm.”
Løven spiste grønt græs – kapitalismen sine børn. Af Morten Thing (Information, 8. april 2005)
“Forfatteren, maleren og kommunisten kan vanskeligt skilles fra hinanden i en beskrivelse af Hans Scherfig. Sammenhængen skal ses i hans tro på at mennesket er godt, men bliver gjort ondt.”
Hans Scherfig 100 år Af B.C. Andersen (Kommunistisk Politik, nr. 7, 2005)
“Scherfig så det som sin særlige opgave, at ‘Den passive, lydige, ligeglade borger’ begyndte at se, lytte og læse kritisk, og han bekæmpede den alt sig omgribende amerikansk-imperialistiske kulturpåvirkning.”
Corner (Kunstonline.dk)
“Gruppens første kunstnere talte bl. a. Hans Scherfig, Lauritz Hartz, Erik Raadal, Karl Bovin, Victor Brockdorff, Ebba Carstensen, Kaj Ejstrup og Søren Hjorth Nielsen.”
Mig og Scherfig. Af Ove Sprogøe.
Fra Hans Scherfig – forfatteren, maleren og kommunisten, under redaktion af Nils Frederiksen og John Poulsen (Tiden, 1985, 179 sider; indskannet på Socialistisk Bibliotek).
Arbejderen
Artikelserie af Klaus Haase (april 2005). Serien er ikke online p.t.
“En af de mange strore kulturpersonligheder i den kommunistiske bevægelses histsorie, Hans Scherfig, ville i år været fyldt 100.”
- Hvordan Scherfig lærte sit forfatterhåndværk (6.4.2005)
- Scherfigs rejsebøger (6.4.2005).
- Scherfig som kommunist (6.4.2005)
- Scherfigs fremtidsvision (6.4.2005)
- Hans Scherfig privat (6.4.2005)
- Scherfigs romaner (5.4.2005)
- Scherfig som politisk kommentator og essayist (5.4.2005)
- Scherfig som romanskriver (5.4.2005)
Bøger
Arbejdermuseet/Sophienholm (udgivere)
Hans Scherfig. Tilrettelagt af Flemming Johansen, Benedicte Bojesen og Hanne Abildgaard (2005, 178 sider.)
Bidrag af bl.a. Carl Erik Bay, Lars Bukdahl, Camilla Streton m.fl.
Broegård, Arne
Nøgle til Hans Scherfigs Frydenholm (Solitude, 1990, 22 sider)
Clante, Carsten
Normale mennesker: Hans Scherfig og hans romaner (Gyldendal, 1975, 206 sider). Liste over billigbøger af Scherfig, side 9 (10 stk., som er udgang for analyser, anmeldelser, omtaler m.m. af romanerne).
Liste over Scherfigs bøger, side 191-92 (30 stk.). Litteraturliste om biografier og forfatterskabet, side 205-6, inkl. Scherfigs egne bidrag.
Side 43-65: “En borgersøn som hedte Hans – og hans afsked med Klassen”**. Hans Scherfig om sine første 40 år.
** Titlen på denne selvbiografi er en parafrase over Christian Wilsters satiriske digt fra 1840: “Bonden og hans Søn” om løgnhalsen bondesønnen Hans, der fortalte om, at han havde været været udenlands: “Men skjøndt en Deel deraf var sandt, Var der dog meget Løgn iblandt;”
Clante, Carsten og Nils Frederiksen
Omkring Det forsømte forår (Hans Reitzel, 1977, 218 sider)
Egholm Andersen, Frank
Hans Scherfig som ung (Bogforlaget Her & Nu, 2006, 87 sider)
Frederiksen, Nils
Hans Scherfig: en bibliografi (Gyldendal, 1977, 224 sider). Efterskrift af Hans Scherfig.
Hardis, Arne:
Idealisten: en biografi om Hans Scherfig (Gyldendal, 2008, 352 sider)
Se: Om Hans Schefig: Idealisten
Hans Scherfig: 1905-1979
Redigeret af Carl Erik Bay (Tiden, 1989, 245 sider)
Hans Scherfig – forfatteren, maleren og kommunisten
Redigeret af Nils Frederiksen og John Poulsen (Tiden, 1985, 179 sider)
Scherfig katalog: samlet fortegnelse over Hans Scherfigs billedkunst 1905-1979. Udarbejdet af Lena Lambert (Lamberth Forlag, 2006, 189 sider)
Af Hans Scherfig
Illustrationer (mv.) til bøger og pjecer
Det er så sundt (Exlibris)
En LP, hvor Ove Sprogøe læser digte af Hans Scherfig. Holger Laumann har komponeret musik til.
Det forsømte forår [musical] (Digital Books)
Det Forsømte Forår (film) (Philm.dk)
Filmatiseret i 1993. Instruktør Peter Schrøder.
Kunsteren og motivet (Arbejderen.dk, 19. maj 2005)
“Man har gerne villet se en modsætning mellem et idyllisk maleri og et kritisk forfatterskab og har tillagt mig en underlig dobbelthed. Jeg selv føler ikke nogen spaltning, begge mine beskæftigelser hører jorden til.”
Lukas’ bog. Af Hans Scherfig. “… kort før sin død lavede Scherfig »Lukas’ bog« som en personlig julegave til barnebarnet Lukas i 1978. Den er nu (2013) udgivet på forlaget Nemo. Her en smagsprøve (Modkraft/Modkultur, 25. oktober 2013).
Hans Scherfigs børne- og ungdomstegninger (pdf). Af Thomas Meldgaard (Nyt fra Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, nr. 1, 2016, side 10-12). Scroll ned.
“Sidste år modtog Arbejdermuseet en samling af Hans Scherfigs tegninger fra hans barne- og ungdomsår som gave fra hans datter, Christine Scherfig.”
Hans Scherfig 1905-1979 (Kulturcentret Assistens)
Gravsted med skildpadde af Carl Otto Johansen – Maleri Rottefængeren fra Hameln – Gavlreklame [Kapelvej, Kbh. N] Mælk, det er dejligt.
‘I skovens dybe, stille ro…’ (pdf) (digt). Af Stig Colbjørn Nielsen (Foreningen Naturparkens Venner). Om Hans Scherfigs Danmarksbilleder, 1948.
Hans Scherfig – Postkort (Lamberth Forlag)
ABC-Krig: Råd og vink. Af Hans Scherfig (Land og Folk, 24. januar 1960; udgivet som ”Krigs ABC”, Forlaget Tiden 1961, 2. oplag 1965; skannet fra Facebook-bidrag til Modkraft.dk, 29. august 2013; nu overført til Socialistisk Bibliotek). Et eksempel på satirisk anti-krigstekst i dagbladet Land & Folk fra 60’ernes koldkrigs-periode.
Tømrerstrejken. Maleri fra artiklen Tømrerstrejken 1794 (Leksikon.org).
Hans Scherfig: Tømrerskruen der i 1794 udviklede sig til den første generalstrejke i Danmark (Arbejderbladet, 22. juni 1941. Særtryk af dagbladet Land og Folk til bidragyderne til Garantfonden 1973; indskannet på Socialistisk Bibliotek)
Scherfigs “Højt fra træets grønne top” (pdf) + “Den første jul” (Hans Scherfig 1963) (Antifascistisk Forum: Kulturpolitisk Tidsskrift, julen 2013). Scroll ned til side 17.
De Juleløses Jul. Af Hans Scherfig og Vagn Kaastrup (Plan, december, 1935, med pseudonymet Kaa; online på Nordholt.dk). 9 vers, scroll ned.
Tvivlsomt om Scherfig er (med)forfatter, se: Når julesættenissen er på spil (Arbejderen, 14. december 2004).
Hans Scherfigs USA-collage. Af Karen Westphal Eriksen (Årbog 2005. Udg. af Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, side 36-50). Om den politiske fotomontage med udgangspunkt i Scherfigs forside af Mondes særnr. om USA, 1931. P.t. ikke online.
Hans Scherfig: 1.maj-dag i New York. Indtryk fra en massedemonstration i New York i 1930. Første gang trykt i ”Hammer og Segl”, tillæg til ”Arbejderbladet” og ”Jydsk Folkeblad” 3. maj 1935. + 3 illustrationer/tegninger af Hans Scherfig til artiklen: på linksamlingen 1.maj – tradition & historie /Kommunist.
Og sådan oplever børnene stadig Scherfig i dag:
“Skildpadden på Assistens kirkegård bærer intet navn, så det er de færreste, der forbinder den med et gravsted. Men under den er forfatteren og maleren Hans Scherfig begravet. Skildpadden er lavet af Carl Otto Johansen. Den stod i Scherfigs have, mens han levede”. Kulturcentret Assistens: Hans Scherfig).
Se også: Hans Christian Scherfig (Gravsted.dk).