Amerikansk/fransk forskeraktivist Susan George (29. juni 1934- ). Hun er vicedirektør på Transnational Institute og vicepræsident i den franske organisation ATTAC (Association for Taxation of Financial Transactions to Aid Citizen) og har i de sidste 30 år skrevet en halv snes bøger om verdens ulighed, gælden, sulten og fattigdommen i den 3. verden og sammenhængen til de multinationale, Verdensbanken og WTO’s nyliberalistiske markedsdiktatur.
Indhold:
Forord
Amerikansk/fransk forskeraktivist (29. juni 1934- ). Hun er vicedirektør på Transnational Institute og vicepræsident i den franske organisation ATTAC (Association for Taxation of Financial Transactions to Aid Citizen) og har i de sidste 30 år skrevet en halv snes bøger om verdens ulighed, gælden, sulten og fattigdommen i den 3. verden og sammenhængen til de multinationale, Verdensbanken og WTO’s nyliberalistiske markedsdiktatur. Med udgangspunkt i demonstrationerne i Seattle (november 1999) mod WTO’s topmøde, blev Susan George en af inspiratorerne for den hurtigt voksende bevægelse for global retfærdighed. (Se her fx. hendes bidrag til bogen Globalize This, kap. 6 (‘Fixing or nixing the WTO’).
Bjarne A. Frandsen. Januar 2003,
revideret november 2019.
På engelsk
Transnational Institute
Susan George
En større samling artikler, bogbidrag, interviews og taler på engelsk og fransk om nyliberalismens verdensøkonomi, Verdensbanken, WTO og meget andet.
Wikipedia.org
Susan George (political scientist)
Socialist Review
Chris Harman: The wrong attack (nr.259, januar 2002)
“I wonder if Susan George has thought through the implications of what she is saying … Susan George, who has campaigned so much against economic and political repression in the past, seems to be urging western governments to engage in economic blackmail so as to push more Third World governments to embrace repression.”
International Socialism
Mark O’Brien: In perspective: Susan George (nr.86, spring 2000, s.37-50)
“Join in any debate or discussion about hunger, world poverty and the effect of world capitalism on the poorest countries, and at some point the name of Susan George will be mentioned. George is an example of a rare breed. She is one of those independent scholar-activists who for 25 years has written and campaigned against the horrors of the global system, neither being deflected by often vicious attacks from the establishment nor by the flatteries of academia.”
Susan George on Neoliberalism, Volume 2 of 5 in the ‘speaking freely’ series. (Youtube, 49:48)
På dansk og norsk
Arbejderen
Fra ‘forfatning’ til ‘reform’ – eller fra dårligt til værre. Af Susan George (24. jan. 2008)
“Den traktat bibeholder det meste af den forkastede forfatning. Den er i usædvanlig grad nyliberal i bogstav og i ånd.” P.t. ikke online.
Information
‘Jeg vil gerne se nogle resultater’. Interview ved Jørgen Steen Nielsen (2.-3. okt. 2004)
“Susan George, pioner i bevægelsen for en anden globalisering, tror på EU. Men ikke på EU’s ny forfatning.”
11. september – hvem vandt? (7. sept. 2002)
“Den mest ultrakonservative og militaristiske regering i mands minde er ved magten i Washington, og intet ser ud til at kunne få den fra sine krigsplaner. Vicepræsidenten for ATTAC i Frankrig skriver om effekten af 11. september.”
Verden er ikke til salg. Interview ved Lars Mogensen (2. april 2002)
“De største firmaer i verden har afkoblet sig enhver form for demokratisk kontrol, mener den franske vice-præsident for ATTAC-bevægelsen.”
EU og USA ligger i politisk krig. Interview ved Bjarke Møller (2. jan. 2001)
“ATTACs vicepræsident Susan George opfordrer den danske venstrefløj til at gå ind for euroen og en stærkere Europæisk Union for at dæmme op for amerikaniseringen.”
Internasjonal Sosialisme
Mark O’Brien: Susan George i perspektiv (nr.6, høsten 2000)
“Ta del i en debatt eller diskusjon om sultproblemet, verdensfattigdommen eller verdenskapitalismens virkning på de fattigste landene, og på et eller annet tidspunkt vil navnet Susan George bli nevnt. George er av sjeldent merke. Hun er en av disse uavhengige akademiker-aktivistene som har skrevet om og kjempet mot det globale systemets uhyrligheter i 25 år, uten å ha blitt avsporet verken av makthavernes ondsinnede angrep eller av andre akademikeres lovprisninger.”
Kritisk Debat
Et andet Europa begynder med et nej til Forfatningen (15. nov. 2004)
“Jeg er ekstremt pro-europæisk, men jeg ønsker et andet Europa, der er tro mod sine bedste traditioner. Vi har brug for et grundlæggende anderledes Europa, som kan gå mod det amerikanske verdenssyn og -projekt. Jeg tror, at masser af europæere, ganske som jeg selv, ønsker et sådant projekt.”
Ideernes krig (15. nov. 2004)
“Det som i dag synes en naturlig følge af ‘globalisering’, er i virkeligheden frugten af en langsigtet og vellykket strategi. Men det var venstrefløjens passivitet på den ideologiske front som muliggjorde neoliberalismens sejrstog. Det gælder derfor om at genopbygge en intellektuel modstandsbevægelse som kan tilbageerobre det tabte.”
Et andet Europa begynder med et nej til Forfatningen (15. nov. 2004)
“‘Jeg er ekstremt pro-europæisk’, skriver Susan George i et svar til dagbladet Politiken. Den vigtigste debat i dag handler om Forfatningstraktakten.”
En anden verden er mulig – kan Europa vise vejen? (15. aug. 2004)
“For at sige det klart, tror jeg ikke en anden verden er mulig uden et Europa, der er bevidst om sin uundværlige rolle og som er fast besluttet på at forblive trofast overfor, og bygge på, sine rødder, sin kultur og de positive aspekter af sin historie – specielt sin efterkrigs-historie.”
Le Monde Diplomatique
Tilbake til Keynes og ITO? (nr.2, feb. 2007)
“Doha-runden i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), som begynte i 2001, skar seg til slutt. I Europa er mange nå stemt for at man går tilbake til proteksjonisme på nasjonalt eller lokalt plan. Men hvorfor ikke tilpasse John Maynard Keynes opprinnelige idé om en Internasjonal handelsorganisasjon (International Trade Organisation – ITO), som hadde full sysselsetting og sosiale framskritt blant sine mål, til vår tid?”
Rødt!: Marxistisk Tidsskrift
Kaptalisme eller demokrati? Av Tore Linné Eriksen (Rødt!/Gnist, nr.1, 2016, s.100-102). Anmeldelse af Susan George: Shadow sovereigns. How global corporations are seizing power (Polity, 2015, 192 p.) + Lars Gunnesdal: TTIP og TISA på 1–2–3 Handelsavtalene som truer demokratiet (Manifest Forlag, 2015, 80 s.). “Shadow sovereigns gir et vell av eksempler på hvordan lobbyistene er organisert, hvordan de arbeider, og hvordan de gjerne opptrer kamuflert som tenketanker, institutter eller ‘ekspertkomiteer’.”
Salt
De virkelige alternativer (nr.3, juni 2001, s.24-25)
“I januar deltog ATTAC sammen med et væld af bevægelser fra hele verden i World Social Forum i Porto Alegre i Brasilien. Her er Susan Georges bidrag til begivenheden, der samlede tusinder af aktivister.”
Ideer har konsekvenser (nr.2, april/maj 1999, s.30-33)
“Den i dag dominerende økonomiske doktrin faldt ikke ned fra himlen. Den blev i årtier omhyggeligt næret af tanker, handlinger og propaganda; købt og betalt af et tæt sammenknyttet broderskab, som har gavn af dens udbredelse.”
(I Solidaritet nedenfor er der en uforkortet oversættelse af samme artikel).
Solidaritet
Ideernes krig (nr.2, maj 2001, s.15-21)
“Det som idag synes en naturlig følge af ‘globalisering’, er i virkeligheden frugten af en langsigtet og vellykket strategi. Men det var venstrefløjens passivitet på den ideologiske front som muliggjorde neoliberalismens sejrstog. Det gælder derfor om at genopbygge en intellektuel modstandsbevægelse som kan tilbageerobre det tabte.” Artiklen er også bragt på Kritisk Debat (15. nov. 2004).
Bøger på dansk af Susan George
En anden verden er mulig, hvis …
(Forlaget Sohn, 2004, 252 sider)
“Er de voksende uligheder i verden en given ting? Er den liberalistiske verdensøkonomi egnet til at skabe en bedre verden? Har Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og WTO gjort livet bedre for de fattige? Er en anden verden overhovedet mulig? Nej, nej, nej og ja, siger forfatteren Susan George.”
Fanget i fælden: gældskrisen – vor tids kolonikrig
(Mellemfolkeligt Samvirke, 1989, 327 sider)
“En analyse af ulandenes gældskrise, herunder Den Internationale Valutafonds og Verdensbankens magtstrukturer samt eksempler på konsekvenserne for miljø og mennesker i en række gældstruede lande i Afrika og Latinamerika.”
Se også på Socialistisk Bibliotek:
- Linkboxen: Kritik af Verdensbanken, IMF og WTO
- Linkboxen: Battle of Seattle, 1999
- Linkboxen: The Battle of Seattle: ‘Globalize This’ on the internet
- Emneoversigt: Antikapitalistiske bevægelse / Anti-capitalist movement